Az Olympus Stylus Tough TG-860 strapabíró fényképezőgép bemutatója

Videofelvétel, Értékelés

Az Olympus TG-860 legfeljebb 1920 x 1080 @ 60 fps mozgóképek felvételére képes, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény egy ilyen készüléktől. Viszont kisebb felbontások mellett akár 240 kép/mp is lehet a képváltási frekvencia (ezeket a videókat 30 fps-sel játssza le a gép), így klassz lassított felvételeket tudunk vele készíteni (azt külön kiemelném, hogy a felvétel „hossza” HS módban 4 GB lehet, tehát nem találkozni a szokásos időbeli korláttal). A HS módokban 854 x 480 (120 fps), illetve 640 x 360 (240 fps) pixel a méretmaximum. Menet közben elérhető és használható a képstabilizátor (akár hibrid módban is), amivel komoly minőségugrást érhetünk el a videók élvezhetőségében – már ha kézből vesszük fel a filmjeinket.

A felvett hang sztereó, amit azonban csak PC-n élvezhetünk, mert a fényképezőgép beépített hangszórója csak mono lejátszásra képes. Aki szeretné, az a művészi (régen: mágikus) szűrőket is ráhúzhatja a videóra, ekkor azonban egyes módokban gyorsított lesz a lejátszás, és nem lesz hangja sem az anyagnak (pl. dioráma). Míg a HD és a Full HD felbontású filmeknek 29 perc a maximális hossza (EU-s szabályozás miatt, ugye), addig VGA méretben csak a memóriakártya kapacitása szab határt munkánknak. Amit sajnálok, hogy míg fotózáskor ekvivalens 21 mm-ről indul a móka, addig videózásnál a gép felvétel kezdetekor belezoomol a jelenetbe, és csak 30 mm körüli értékről lehet használni a zoomtartományt.

A TG-860 Sportcam üzemmódja lehetővé teszi a felvett mozdulatsorok lassított lejátszását, illetve time lapse videók készítését 60 fps képfrissítési frekvenciával. A videofelvételek 90°-os látószöggel és 16:9 képaránnyal rögzíthetők.

Értékelés

Úgy érzem, megosztó „egyéniség” lett az Olympus Stylus Tough TG-860. Egyrészt nagyon jó és nagyon hasznos funkciókkal, szolgáltatásokkal, képességekkel lett felruházva, de másrészt kissé hervasztó a körömpiszoknyi szenzor képminősége. Persze, egyszerűen nem úszhatjuk meg kompromisszumok nélkül az efféle fotómasinákat, hiszen nagyobb szenzor alkalmazása esetén nagyobb lenne az optika is, aminek magasabb ár és nagyobb méret, tömeg lenne a hátulütője. Az általános működési sebességre nem lehet panasz, a két állványmenet és a két kioldó pedig külön pluszpontot érdemel. Nehéz eldönteni, hogy mi lehet a fontosabb: a kimagasló képminőség, vagy a nagyon jó tulajdonságok – szerencsére nem nekem kell dűlőre jutnom, hanem a vásárlójelöltnek.

Tőlem a TG-860 a nagysebességű videó, a strapabíró felépítés, és a praktikus fizikai jellemzők miatt mindenképp kap egy „Jóféle” minősítést.


Olympus Stylus Tough TG-860

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...