Az ugrópók több színárnyalatot lát, mint te!

Egy váratlan felfedezésből tudtuk meg, hogy az ugrópókok egyes alfajainak a szemében színszűrők találhatók (hasonlóan a fényképezőgépek képérzékelői előtt található Bayer-féle színszűrőhöz). Az ugrópókok hím egyedei rikító színpompával és Breakdance táncost megszégyenítő koreográfiával próbálják elcsábítani a nőstényeket – ebből következik, hogy a pókok érzékenyek a rikító, tűzvörös árnyalatokra és az élénk zöldekre. Azonban hosszú ideig a kutatók számára rejtély volt a pókok színlátása.

pok1

A tudósok azt már eddig is tudták, hogy például a Habronattus pyrrithrix ugrópókok nyolc közül két szemükkel látják a zöld és az ibolyántúli fényt, azt azonban csak feltételezték, hogy nagy valószínűséggel a vörös és a narancs árnyalatokat is érzékelik az ízeltlábúak, hiszen ha nem így lenne, miért viselnének a hímek ilyen tüzes színeket? A H. pyrrithrix fajjal végzett legfrissebb kísérletekből viszont kiderült, hogyan látnak ezek az apró pókok: színszűrőket használnak!

pok2

Az arachnidok szemeiben vörös szűrő található azon sejtek előtt, melyekkel egyébként a zöld színt érzékelik – derült ki a Current Biology május 18.-i számából. A hatás hasonló ahhoz, mint amikor egy reflektor elé színszűrőt helyezünk: a fény színe megváltozik. A pókok esetében azonban ezeket a szűrőket nem lehet eltávolítani, „fixen szerelve” vannak elhelyezve, s anyaguk egyfajta pigment.

Ezekkel a beépített szűrőkkel a H. pyrrithrix egy harmadik színcsatornára tesz szert, amivel a környezetét látja. „Elvileg szélesebb színsőektrumot látnak, mint mi, emberek, ugyanis nem csak a látható, hanem az UV fényre is érzékenyek a H. pyrrithrix faj látószervei.” – mondta Nate Morehouse, aki a biológiai fejlődéstannal foglalkozik a Pennsylvaniai Pittsburghi Egyetemen, és aki egyben a tanulmány társszerzője.

pok3

„Ahol ad a jóisten, ott el is vesz” – azaz nincs nyereség veszteség nélkül. Általában az olyan apró élőlényeknek, mint amilyen a Habronattus pyrrithrix, kompromisszumot kell kötniük a látás terén, hiszen az éleslátás és a térlátás (és az érzékenység) nem fér meg egymás mellett az apró szemekben. Így hát azokat a képességeket, melyeket mi, emberek élvezünk, a pókoknak nyolc szemük közt kell felosztaniuk. „A pókoknak nyolc, szakosodott szemük van, melyek közül egy pár a mozgást érzékeli, illetve a széles látómezős látást biztosítja.” – mondta Morehouse. Az új keletű kutatás épp az említett pókfaj középső szempárját emeli ki, amivel a színeket és a mintákat látják az állatok. A kutatók többféle technikát alkalmaztak a pókszemek képességeinek feltárásánál, mint például azok vékony szeletekre való vágását, aminek köszönhetően érzékeny mikroszkópokkal tudták vizsgálni a szemek felépítését. A beépített szűrőkre azonban egyik tudós sem számított.[…] (Forrás: news.nationalgeographic.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...