A FLIF a jövő kép-fájlformátuma?!

A Free Lossless Image Format (FLIF) jó eséllyel indul a jövő kép-fájlformátuma versenyben, ugyanis a műszaki leírása és a példák alapján minden egyéb formátumot kenterbe ver. Időnként fel-felbukkan egy újabb formátum, ami „jobb mint minden korábbi”, hogy aztán végül előnyei ellenére az enyészetté váljon. Mindig a JPEG nyer? 2010-ben például a Google mutatott be egy új állományt, a WebP-t, ami képminőség-romlás nélkül ígért kisebb fájlméretet. A Google iszonyatos hátszele, és a kezdeti lelkesedés ellenére valahogy nem terjedt el ez a formátum sem. Aztán jött Fabrice Bellard, aki bemutatta a BPG-t, ami a JPEG-hez képest fele méret mellett ígért ugyanolyan minőséget – erről hallott bárki is valamit? A legújabb versenyző pedig az említett FLIF, ami egy tipikus PNG-nél átlagosan 35%-kal, egy veszteségmentesen tömörített JPEG2000-nél 37%-kal, egy veszteségmentes WebP-nél 15%-kal, míg egy veszteségmentes BPG-nél 22%-kal kisebb fájlméretet produkál.

flif

A FLIF ismeri a szürkeskálát, az RGB-t, az RGBA-t, a 16-bites színmélységet, az interlaced/non-interlaced formát, és támogatja az animált képeket is. Egy nagy előnye a FLIF-nek, hogy – ellenben más veszteségmentes formátumokkal – tetszőleges képpel használható. „A PNG például jól használható line art jellegű képekhez, de fényképekhez kevésbé. Az olyan fényképekhez, ahol elfogadható némi minőségvesztés, ott a JPEG remekel, de például orvosi képállományoknál már a veszteségmentes JPEG2000-hez kell nyúlni. […] A FLIF ezekkel szemben bármilyen felhasználásra remekül alkalmazható. […]” – áll a FLIF weboldalán.

flif2

flif3

A FLIF nem csak veszteségmentes, hanem progresszív is; letöltéskor elegendő a fájl első szegmensét betölteni, hogy kellő előnézeti képet kaphassunk a fotóról. Amint halad a letöltés, egyre jobb lesz a képminőség, egyre több részlet válik láthatóvá. Alábbi videó szemlélteti a FLIF formátumot letöltés közben (összehasonlításként egy PNG-vel):

A FLIF tehát nagyszerűen bevethető kis sávszélességű rendszereknél is. A legszebb az egészben – és szerintem ebből ered legnagyobb esélye a győzelemre -, hogy a FLIF formátum ingyenes, azaz a GNU Public License érvényes rá – bárki szabadon használhatja. Túl szép, hogy igaz legyen? Mik a formátum hátulütői? Nos, valóban, a FLIF sem tökéletes: az en- és a dekódolás nem a leggyorsabb, és a formátum még mindig fejlesztés alatt áll. Egyelőre hiányzik a metaadatok, további színterek támogatása, még nincs veszteséges tömörítésre lehetőség, és a böngészők sem támogatják. Az olvasottak alapján viszont érdekesnek tűnik ez a fejlesztés, még az is lehet, hogy a JPEG mellett lesz létjogosultsága? (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...