Bemutató: Manfrotto Pixi EVO – a mini állványok evolúciója

Megújult a Manfrotto népszerű mini állványa, a Pixi, amelynek utódja az EVO utótagot kapta. S valóban, tényleg komoly evolúción, azaz fejlődésen ment keresztül a kis háromláb, ami – mondhatni – szintet lépett. A legfontosabb újítások, hogy a lábak immár kihúzhatóak (öt fokozatban), a lábszárak dőlése kétféle szögben állítható, és az integrált gömbfej már 90 fokos dőléssel is használható.

pixievo_main

A kicsi, rendkívül könnyű (csupán 267 gramm) tripod összecsukva csupán 23 centiméter hosszú (kihúzott lábakkal, összecsukva 28,5 centi a teljes hossz), felállítva, lapos szögbe állított lábakkal 11 cm, míg normál magassága 16 cm. Kihúzott lábakkal pedig legfeljebb 19,5 centiméteres magasság érhető el.

pixievo_standing

A lábak dőlésszögét az állvány központi részén található retesszel lehet meghatározni. Ha balra elhúzzuk a zárat, akkor széles terpeszt állíthatunk be, ha jobbra toljuk, akkor a normál magasság érhető el használatkor.

pixievo_lock

A retesz működése egyébként nagyon ötletesen lett megoldva: a műanyag kapcsoló szerves része egy forgó tárcsának, ami jobbra húzva a lábak csatlakozásánál állja el a mozgatás útját, így nem lehet széles terpeszbe nyitni az eszközt. Ha betartjuk a gyártó előírásait a terhelésre vonatkozóan (legfeljebb 2,5 kg-ig terhelhető), akkor nem kell félni, az alkatrész nem fog eltörni.

pixievo_stretched

Míg a korábbi Pixinek a beépített gömbfejét nem lehetett derékszöges állásban használni, addig az EVO már rendelkezik az ehhez szükséges bevágással. A gömbfej rögzítése ráadásul itt már nem megnyomós módszerrel oldható, hanem a hagyományos csavarossal, tehát jóval erősebben meg is szoríthatjuk magát a gömböt – többek között ennek a működési részletnek is köszönhető a több mint duplájára nőtt terhelhetőség.

pixievo_csavar

A fejegység a Pixi EVO esetében külön csavarral csavarozható a fényképezőgép állványmenetébe, nem kell az egész háromlábat forgatni a művelet során.

pixievo_withcam

Noha a 2,5 kilogrammos terhelhetőségbe már egy kezdő dSLR váz a maga kitobjektívjével is lazán belefér, a Pixi EVO-t én elsősorban a tükör nélküli rendszerkompaktokhoz ajánlom. Ha hosszabb objektívet csavarunk a vázra, akkor – az állvány csekély önsúlya miatt – érdemes arra ügyelni, hogy felállításkor az objektív a tripod egyik lába fölött helyezkedjen el, így megakadályozható a felbillenés. Sokat utazóknak, állandó helyszűkében élőknek, illetve a biztonsági tartalék után kutatóknak („mindig kell egy állvány a fotós táskába”) ajánlom a Pixi EVO-t, amely a Manfrotto Magyarország kereskedelmi partnereinél körülbelül 15 000 forintos áron vásárolható meg.

Termék elnevezése Pixi EVO
Csavarmenet 3/8″
Szintező nincs
Dőlés előre -35°/+35°
Dőlés oldalirányban -90°/+40°
Anyaga műanyag és alumínium
Tömege 267 gramm
Teherbírás 2500 gramm
Lábak hosszának állítása 5 lépcsőben lehetséges
Lábak dőlésszögének állítása 2 lépésben lehetséges
Magassága minimum 6 cm, maximum 19,5 cm
Gyártó weboldala Pixi EVO

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...