A Ricoh bemutatta a HD Pentax-D FA645 35 mm F3.5 középformátumú objektívet

Újabb, ezúttal fix gyújtótávolságú objektívvel gyarapodott a Ricoh-Pentax középformátumú rendszere. Éjjel érkezett a hír a HD Pentax-D FA645 35 mm F3.5 AL [IF] lencserendszerről, amit a gyártó kifejezetten a 645D/Z gépvázaihoz tervezett. Kisfilmes formátumra átszámítva ennek az optikának olyan a látószöge, mint egy 27,5 milliméteresé, tehát a Pentax KF rajongók egy nagylátószögű objektívvel lettek gazdagabbak.

pentaxobi1

A HD Pentax-D FA645 35 mm F3.5 AL [IF]-fel elérhető legkisebb tárgytáv (szenzortól számítva) 30 cm, tehát a nagyítás 0,25-szörös. A rekesz írisze 9 lekerekített formájú lamellából áll, s F3.5-F32 közötti értékeken használható. Az összesen tíz darab lencsetagot hét csoportba rendezve építették be a tubusba; a lencsék közt találunk HRI (High Refractive – nagy fénytörésű), és hibrid aszférikus példányokat egyaránt, melyek a csekély mértékű peremsötétedésért és a színhibák megelőzéséért felelnek. A becsillanások és a szellemképek kivédése érdekében a Pentax HD (a hagyományos többrétegű bevonatoknál nagyobb fényáteresztésű) és SP (Super Protect védő) bevonatokkal kezelte a lencsetagok felületeit.

pentaxobi2

Ez az objektív csupán 570 grammot nyom, mérete 88 x 90 mm, szűrőmenetének átmérője pedig 82 mm – középformátumról lévén szó kijelenthetjük, hogy elég kompakt objektívvel állunk szemben. Az automatikus élességállítás belsőleg történik, tehát fókuszáláskor nem változik a termék hossza, nem forog el a frontlencse. Az AF motor úgy van bekötve, hogy automatikus fókuszálás közben is bármikor be lehessen avatkozni kézzel is. Az smc Pentax-FA645 35 mm F3.5AL [IF]-re épülő HD Pentax-D FA645 35 mm F3.5 AL [IF] december közepétől lesz megvásárolható, ára 690 000 forint körül alakul majd. A Pentax termékek itthoni forgalmazója a Fotoplus Kft., ahol – természetesen – ez a termék is elérhető lesz.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...