Cambit – a szabadon konfigurálható fényképezőgép rendszer

A New Yorki Columbia University kutatói egy olyan moduláris kamerarendszer prototípusát mutatták be, ahol nem csak az objektívet, hanem a szenzort, a szűrőket és a jelfeldolgozó processzort is igény szerint lehet cserélni. Gondolj bele: van egy kedvenc vázad, amin minden nyomógomb, tárcsa ott van, ahol neked kézre esik, aminek a markolata olyan, mintha a tenyeredbe öntötték volna, ami olyan szinten tetszik neked, hogy szinte szerelmes vagy belé. Gondolj bele: ez a váz soha többé nem avul el, mert a belsejét tetszés szerint fejlesztheted! Persze, mire ide eljutunk, azért még számos akadályt kell legyűrnie a fejlesztőknek, ugyanis a moduláris rendszerük egyelőre – javarészt – kocka formájú alkotóelemekből áll.

cambit1

A Cambit fejlesztését egyébként a Ricoh támogatta; a jelenleg elérhető modulokat mágnesekkel fogják össze, és gyakorlatilag az SLR-szerű géptől a sztereó-kameráig minden „összekockázható”. A rendszeresített csatlakozások, aljzatok egyrészt a kommunikációt, másrészt az áramellátást biztosítják az egyes modulok között – egyelőre egy számítógép vezérli az egész hóbelevancot, de ez a közeljövőben változhat.

cambit2

Egyelőre még nagyon távoli a piacérett termékről való diskurzus, de nem kizárt, hogy a tanulmányrendszerként épített Cambit majd valamikor elhagyja az egyetem falait és valamelyik gyártónál (pl. a támogató Ricoh-nál) landol.

cambit3 cambit4 cambit5 cambit6

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.