Többé nem hihetünk se képnek se videónak

Ismered te is a mondást, miszerint „mutass képet (vagy videót) róla, vagy nem is történt meg”? Nos, ezentúl már az élőben közvetített videónak sem lehet majd hinni. A Stanford, a Max Planck Institue for Informatics és a University of Erlangen-Nuremberg kutatói egy újfajta arcolvasó szoftvert dolgoztak ki, amit nemes egyszerűséggel csak „Face2Face-nek” hívnak. Egy hagyományos webkamerával és ezzel a szoftverrel valóságos csodákra lehetünk képesek: bárkivel bármit kimondathatunk, és még grimaszolhatunk is a célszemély arcával (és igen, még a szemöldökök mozgását is befolyásolhatjuk)!

rtfacecimlap

A program működési elve: a webkamera követi a színész arcát, arckifejezését, szájmozgását, majd térbeli képet alkot ezek összességéből, és végül rávetíti a célszemély arcára az egészet úgy, hogy szinte teljesen észrevétlen marad a turpisság. Az arcolvasó szoftver tudásának bemutatásához a kutatócsoport olyan, a YouTube-on elérhető videókat használt, melyekben az Egyesült Államok egykori elnöke, George W. Bush, az orosz elnök Vlagyimir Putyin, illetve a milliárdos Donald Trump szerepel. Minden egyes esetben tökéletes volt a szereplők „beszéltetése”, a célszemélyek gyakorlatilag a színészek bábjátékává váltak.

Noha a szoftver jelenleg is fejlesztés alatt áll, és nem érhető el a nagyközönség számára, mivel csupán egy fejlesztési projekt, a csapat latba veti a kereskedelmi bevezetést, ugyanis rengetegen érdeklődnek iránta, mondta Matthias Nießner, a kutatócsoport tagja. Igaz, nem újdonság az efféle digitális „mókolás”, hiszen a filmgyárak eddig is képesek voltak hasonló trükkökre, de itt az egész folyamat valós időben is mehet! Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon nem túl veszélyes-e, ha mindenki hozzáférhet majd ehhez a technológiához? (Forrás: mashable.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...