Bemutató: DJI Osmo – hihetetlenül stabil videók!

Működés, értékelés

A DJI Osmo elsősorban akciódús, kézből felvett mozgóképek megalkotására lett kitalálva, s ennek megfelelően elsődleges szolgáltatása a háromtengelyes gimbal képstabilizátor rendszer nyújtotta remegésmentes kép. S hogy mennyire hatékony ennek a rendszernek a működése, azt alábbi videóval szeretném szemléltetni:

Persze, nem csak kézben cipelve lehet hihetetlenül stabil videókat rögzíteni, hanem az opcionálisan megvásárolható kiegészítővel akár biciklire, robogóra, motorra is felerősíthető a kamera.

dji_go15

Aki szereti a time lapse, illetve a hyper lapse felvételeket, az a DJI Osmo segítségével maga is készíthet lenyűgöző videofelvételeket. Time lapse módban a szokásos paraméterek (intervallum, időtartam) megadása után elindított rögzítés után a kamera maga készíti el a videót, nekünk csak az a dolgunk, hogy felvétel közben bejárjuk a kívánt útvonalat.

dji_go16

Panoráma módban akár 360 fokos panorámaképeket is lőhetünk az Osmo-val. Nincs más dolgunk, csak kiválasztani a „Panorama” funkciót, majd a kamerát feltenni fejünk búbjára, és megnyomni a kioldót. Minden mást a gép maga csinál, így a panorámakép összefűzését is (a memóriakártyára a felhasznált fotók is felkerülnek).

dji_go14

Pár trükk: ha az „elsütőbillentyűt” kétszer egymás után megnyomjuk, akkor a kamera beáll eredeti középpontjába. Ha háromszor tesszük meg ugyanezt a mozdulatot, akkor a készülék „szelfi módba” kapcsol, azaz felénk fordítja a kameramodult.

dji_go20

A DJI Osmo – noha az általam kipróbált, X3-as modell a legkisebb képérzékelővel van felszerelve (1/2,3”-os Sony) – nagyon jó képminőséget produkál álló- és mozgóképeknél egyaránt. Egészen ISO 800-1600 környékéig nem kell félni sem zajosodástól, sem összemosott részletektől, de azért efölött az érzékenység fölött már érződik, hogy egy apró szenzoros géppel van dolgunk. Aki még jobb minőséget szeretne, az válassza a 4/3-os lapkával szerelt X5 vagy X5R modellt (utóbbi mozgóképeket RAW-ban is képes rögzíteni).

Értékelés

Lenyűgöző képességű céleszköz a DJI Osmo. Gimbal rendszere radikális mértékű mozgások kiegyengetésére is képes, így nem csak kézből, hanem akár mozgó járműről is kényelmesen, stabilan videózhatunk vele. Nem csak mozgóképeinket, hanem a hosszú záridős állóképeinket (2 mp simán kitartható kézből) is remekül stabilizálja az Osmo. A széles körű videós funkciók mellett a fotós énünkön sem esik csorba: JPEG mellett RAW (DNG) fájlok felvételére is van lehetőség. Az akár teljesen manuális mód videózás és fotózás során egyaránt használható, de ráhatásunk van a fehéregyensúlyra is. Hab a tortán a többféle képi effektus, a panoráma és a time lapse mód. Nekem egyedül az nem tetszett, hogy a készülék vezérléséhez okostelefonra vagy táblagépre van szükség, mivel nincsen saját kijelzője – hiába, a kis méretért azért mindig árat kell fizetni. Apropó ár: a DJI Osmo X3 most akciósan, bruttó 210 900 forintért vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. webshopjából! Tőlem jár neki az ezüstérem!

ajanlom

DJI Osmo X3

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...