Teszt: Panasonic DMC-GX80

Képminőség

Új, de még mindig 16 MP-es képérzékelő köré épül a GX80. Ezúttal a gyártó elhagyta az aluláteresztő szűrőt, aminek általában az szokott lenni a hatása, hogy a) élesebb, részletgazdagabb fényképeket készíthetünk, b) egyes, jellemzően ismétlődő, finom mintázatú felületeken megjelenik a moiré. Míg az a) pontban leírtakat valóban megtapasztalni véltem (lásd lentebb), a b) pont hatása szerencsére elmaradt. De haladjunk sorban, s kezdjük a fényképezőgép ISO-s képeivel!

A készüléket RAW-JPEG formátumokkal használtam. Minden lehetséges zajszűrést kikapcsoltam a fotómasinán belül, és a legfinomabb, legnagyobb képformátumot használtam „Standard” fotóstílusban. Az RW2 nyersfájlokat a napokban megjelent Adobe Camera RAW beépülő moduljának 9.6.0.625-ös változatával alakítottam 10-es minőségű JPEG fájlokká. A konverzió során megtartottam az ACR gyári értékeit. Balra a JPEG, jobbra a RAW konverziók láthatóak:

Meglepően jóra sikerült a GX80 JPEG motorja, ugyanis a váz egészen ISO 3200-ig szinte kompromisszumoktól mentesen használható, de aki bevállal némi részletvesztést, az akár ISO 6400-ig is nyugodtan felcsavarhatja az érzékenységet! ISO 12800 és ISO 25600 viszont már csak afféle vésztartalék – főleg ISO 25600-on látható a színek összemosódása. Nyersfájlok használatával nyerhetünk körülbelül 1/2-3/4 FÉ-t, azaz itt már az ISO 6400 is ajánlható (a felső két érték viszont továbbra sem lesz igazán élvezhető).

portre_sm

Hogy az elhagyott AA szűrő által valóban részletesebbek lehetnek-e fényképeink, arra nem sikerült igazán fényt derítenem, mivel sem a mellékelt 12-32 mm F3.5-5.6 összecsukható zoom, sem a 7-14 mm F4, sem pedig a 12-35 F2.8 használatával nem lettek „élesebbek” az elkészített képminták. A fenti portrérészlet például a 12-35 mm F2.8-cal készült 35 mm-es állásban F2.8-as rekesszel, és bár elég éles, nem élesebb, nem részletgazdagabb annál a fotónál, mint amit régebben egy GH4 és egy Olympus 75 mm F1.8 kombinációjával készítettem (igaz, az Olympus optikája kimagaslóan jó minőségű – sajnos, most nem volt kéznél a teszt során). Persze lehet, hogy állványról, ideális körülmények közepette (fények, penge objektív stb.) valóban nyerünk valamit az AA szűrő hiányából fakadóan, de a hétköznapi használat során nem vettem észre különbséget. De ez nem is baj, a GX80 képminősége így is lenyűgöző, hiszen alacsony a zajszintje, és a JPEG motor is nagyon jó (színvilág). A képmintákat errefelé találjátok.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...