Gyorsbemutató: Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. P.O.I.S.

A m4/3 rendszer nyolcadik évét tölti, és időközben nagyon beérett, felnőtté vált. Az ultra nagylátószögű objektíveken keresztül a halszemekig, vagy akár a telékig minden megtalálható a palettán. Egyedül a natív T/S lencserendszerekre vágyóknak kell még türelmesen várniuk, de előbb vagy utóbb valamelyik gyártó csak feleszmél és betölti az űrt. Mostani gyorsbemutatóm középpontjában egy igazi unikum szerepel, aminek hála már nem csak a „nagy” gyártók cserélhető objektívjeivel mehetünk 600 mm fölé: a Panasonic és a Leica kooperációja eredményeként létrejött DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. ekvivalens 200-800 milliméternek megfelelő látómezőt kínál, amivel nem csak természetfotósok, hanem asztrofotósok arca is mosolyra fakadhat.

artsy

A Panasonic hazai képviseletétől egy sorozatgyártás előtti DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. P.O.I.S.-t kaptam bemutatóra, így egy részletes tesztre sajnos nem keríthettem sort. A szokásos tesztábrás képek helyett most inkább rengeteg képmintát készítettem ezzel az optikával, amit egy Panasonic DMC-GH3 fényképezőgépre csavartam.

main

Az objektív időjárásálló kivitelű, tehát bátran vihetjük magunkkal oda, ahová kitalálták: a természetbe (megfelelően szigetelt vázzal, persze). Az objektív optikai része 13 csoportba rendezve tartalmaz 20 lencsetagot, melyek közt találunk 1 db aszférikus, különösen alacsony szórásút (ED), 1 db ultra alacsony szórásút (UED), valamint 2 db különösen alacsony szórásút (ED). Az írisz 9 lekerekített lamellából áll, ami elvileg kellemes háttérelmosást garantál. A rekesz F4 és F6.3 kezdőértékektől egészen F22-ig szűkíthető. A legkisebb tárgytáv a teljes zoomtartományban csupán 1,3 m (!), tehát még makrózni is lehet a DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S.-sel.

back

A 12-3,1° közti látószöggel rendelkező objektív szűrőmenetének átmérője 72 mm, tubusának legnagyobb átlója 83 mm, hossza pedig 171,5 mm (100 mm állásban). Ezekhez a méretekhez 985 grammos tömeg társul, ami tekintettel az óriási átfogásra, nem is nevezhető vészes értéknek.

front

Az objektív egy nagyszerűen kidolgozott darab, minősége például a 35-100 mm F2.8-at idézi, csak itt minden egy picivel nagyobb. Összesen három vezérlőgyűrű található a tubuson: az elülsővel az élességet állíthatjuk, a középsővel a zoomot rögzíthetjük tetszőleges pozícióban, míg a harmadikkal, ami egyben a legnagyobb, magát a gyújtótávolság-váltást hajthatjuk végre. A DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. beépített napellenzővel rendelkezik, de a gyártó egy nagyobb fényellenzőt is mellékel, amit erre a kisebbre lehet ráerősíteni egy kézi csavarral.

hood

hood

A tubuson három kapcsoló lett elhelyezve. Az egyikkel a beépített képstabilizátort lehet be/ki kapcsolni, a másikkal az élességállítást állíthatjuk automatikus és kézi között, míg a harmadik kapcsolóval az AF tartományát korlátozhatjuk (teljes tartomány és 5 m-től).

sideview

A Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. egy lecsavarozható állványcsonkot kapott:

mount

Érdekessége az állványcsonkot fogadó tubusrésznek, hogy a fotón is látható nagy csavar oldása után a teljes optika portréállásba forgatható anélkül, hogy bármit át kellene szerelnie a fotósnak.

turn

Mivel a DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. nem egy apró lencserendszer, ezért a kényelem érdekében célszerű a nagyobb vázakkal együtt használni. Mindenképp érdemes monopodot magunkkal vinni, ha fotózni indulunk, mert bár a remek képstabilizátornak köszönhetően akár kézből is megtartható a rendszer (nem volt ritka az olyan kép, amit 400 mm-es állásban, azaz ekvivalens 800 milliméteren 1/40 mp-es záridő ellenére is élesen tudtam megörökíteni), el fogunk fáradni, főleg, ha madarakat, kis emlősöket próbálunk a fák tetején lencsevégre kapni.

ongh3

Apropó képstabilizátor: a DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. rendszere önmagában is vagy 4-4,5 FÉ előnyre képes, de az objektívbe épített stabilizátort használhatjuk a Dual IS képes vázak (pl. a GX8) szenzormozgatásával együttesen is, így akár 5-5,5 FÉ is elérhető!

bokeh

A DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. írisze elvileg szép háttérmosást ígér a kilenc, kerek alakú lamellával, ám a meglehetősen szűk értékekről induló optika bokeh-ja a gyakorlatban nem mindenhol szemet gyönyörködtető. Ráadásul 400 mm-es állásban, ami kisfilmes értékre számolva 800 milliméternek felel meg, igen nehézkes a témát elkülöníteni a háttértől. Ez gyakorlatilag csak akkor kivitelezhető, ha a téma kicsi, tehát közel tudunk hozzá menni, hogy az kitöltse a látóteret, így a mögé eső jelenetrészek már valóban elmosódnak. Ha viszont nagyobb a téma, mondjuk egy embert szeretnénk lencsevégre kapni, akkor azt már nehéz lesz kellően kiemelni a háttérből. Mindennek ára van, a Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. így is egy igen jó tömeg/ár/teljesítmény aránnyal bíró szuper-teleobjektív. El sem merem képzelni, mekkora szörnyeteg lett volna belőle, ha a gyártó(k) mondjuk F2.8-4-re tervezi(k)..

ca

A speciális üveglencséknek köszönhetően a DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. gyakorlatilag nem színez, CA-t a legradikálisabb helyzetekben sem tudtam előidézni.

makro

Említettem a meglepően kis tárgytávot, amit akár 400 mm-es gyújtótávolság mellett is megtart az objektív. Az 1,3 méter a szenzor síkjától értendő, így majdnem egy méterre meg lehet közelíteni a témát.

ellenfeny

Egy zavaró dolgot tapasztaltam. Bizonyos helyzetekben, ha erős ellenfényben kell dolgozni, akkor az optika képe lágy és kissé „zavaros” lesz. A fenti kép azt a hatást kelti, mintha bemozdult volna a gép exponáláskor, vagy mintha a fókusz nem lenne a helyén, pedig nem ez a helyzet. Egyrészt nyilván a légkör vibrálása is belezavart a képbe, de az ellenfényt annyira nem szereti a Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S., hiába a nagy napellenző.

kocsag

A felvételen modellt álló kócsag nem hagyta magát megközelíteni, így több száz méterről kellett lefényképeznem. Itt is látszik a köztünk lévő légtömeg zavaró hatása – a 800 milliméteres gyújtótávolság nem játék, na, és igen körültekintő használatot kíván.

kompressz

A telezoommal viszont szépen „össze lehet nyomni” a témát, így érdekes perspektívát kaphatnak az amúgy kissé unalmas témák. A fenti felvétel 100 mm-en (ekv. 200 mm) készült.

reszlet

A DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. minden gyújtótávolságon brutálisan karcol, még a 400 mm-es végállásban sem kell félni a képek ellágyulásától, a finom részletek elvesztésétől. Megfelelő technikával, monopod használatával, és viszonylag kis tárgytávval nagyon szépen előhozhatóak a legfinomabb részletek is.

hold

Csillagfotósok is imádni fogják a Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S.-t, hiszen nem csak mélyűri objektumokra alkalmas (pl. ködökre 100-200 mm-en), hanem a Hold, vagy megfelelő szűrő használatával akár a Nap megörökítése is szóba jöhet.

nap

Ez a felvétel speciális szűrővel készült, szűrő nélkül SOHA ne fordítsd fényképezőgéped a Nap felé!

Távolabbi bolygókra viszont már kevés a nagyítása, így még a viszonylag közeli Mars esetén is csak egy kis fényes pont látszik majd a fotón:

mars

A Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. egy remek teleobjektív, igazi hiánypótló. Nála jóval fényerősebb telezoomot kínál az Olympus, de annak 150 milliméternél már vége van, extender használatával meg ott is csökken a kezdő F-érték. Eddig az ekvivalens 600 mm volt a m4/3 csúcsa, immár a kisfilmes 800 milliméternek megfelelő látószög is elérhető. Első hallásra a DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. nem olcsó, hiszen idehaza jelenleg bruttó 540 000,- Ft körül mozog az ára, ám ha figyelembe vesszük kiváló képminőségét, a vele elérhető nagyítást (mégis csak ekv. 800 milliméterről van szó!), makró képességét, hogy por- és cseppálló a kivitele, és a remek képstabilizátorát, akkor máris másképp tekintünk rá. Tőlem egyértelműen jár neki az aranyérem, azaz igazi „Kedvenc” lett belőle. Minden természetfotósnak bátran ajánlom! A képmintákat itt találjátok. Minden fotó eredeti méretben is letölthető, az EXIF adatok épek.

kedvenc

Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S.

A Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. Power O.I.S. objektívet a Panasonic hazai képviseletétől kaptam bemutatóra. A terméket a Tripontban, vagy a Fotoplus szaküzleteiben egyaránt meg lehet vásárolni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...