Soha nem látott gyorsaságot hoz a Sony RX100 Mark V

Új csúcskompakttal jelentkezett be a Sony: megérkezett az RX100 sorozatának ötödik generációja, az RX100 Mark V, amely nem csak generációváltást, hanem szintlépést is hoz – felfelé. A Mark V is egy 20 MP-es, 1”-os képérzékelő köré épül – „ami jó, azt ne akarjuk megjavítani” lehetett a mérnökök mottója. A szenzorra egy ekvivalens 24-70 mm-es objektív karcol, melynek kezdő F-értékei 1.8-2.8. Azonban a lapka nem maradt teljesen érintetlenül: fázisérzékelők lettek rajta elhelyezve, melyeknek hála az automatikus élességállítás sokat gyorsult.

rx100v2

A Sony maga is „professzionális szintű AF-nek” hívja a rendszert, ami összesen 315 fázisérzékelő mezővel a teljes kép 65%-át lefedi. A szenzorkiolvasási sebesség is nőtt, az új jelfeldolgozó processzor sokkal több adat kezelésére képes. A gyártó megnövelte az átmeneti tároló kapacitását, így a készüléknek már nem okoz gondot a 24 kép/mp-es, autofókuszos (!) sorozatfelvételi sebesség sem. Összesen 150 JPEG+RAW fájl készülhet a felvétel során egyhuzamban, utána telik csak meg a puffer.

rx100v3

Videofelvétel téren is lendült egyet a Mark V az elődökhöz képest: a 4K felbontás önmagában már nem nagy szó, viszont az, hogy az új RX100-as az UHD felvételeket túlmintavételezéssel 5028 x 2828 pixeles képből nyeri, az igenis elismerést érdemlő. A gyors szenzorkiolvasás által pedig csökkent a rolling shutter mértéke – hogy mennyire, az majd a tesztek során kiderül. Lassított felvételeket 960 kép/mp-es képfrissítéssel vehetünk fel; ezen felvételek hossza is megnőtt, immár 8 mp a maximum a 40-szeres lassításnál. A Full HD @ 120 kép/mp, az S-log2/S-Gamut színprofilok és egyéb képi profilok is erősen felértékelik a masinát.

A mechanikus zár 1/2000 mp-ig él, onnantól automatikusan az elektronikus zár aktiválódik, amivel akár 1/32 000 mp-es záridők is megvalósíthatóak. Egyébként a gyors sorozatoknál, ha 10 kép/mp fölé megyünk, szintén az elektronikus zár veszi át a szerepet.

A Sony RX100 Mark V hátoldalán egy 3”-os, 1,229 millió képpont felbontású kijelző található, ami továbbra sem érintésérzékeny, viszont 180°-ban felfelé dönthető. A felnyíló elektronikus kereső OLED panelos, felbontása 2,4 millió képpont. Természetesen van beépített WiFi és NFC modul egyaránt. A Sony RX100 Mark V 1200 euróért lehet a miénk most októbertől (széljegyzet: az USA-ban kereken 1000 dollárba kerül a fényképezőgép – pofátlanság? Bizonyára).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...