Ígéretes a Panasonic új organikus képérzékelője, de..

A Panasonic már egy jó ideje fejleszt organikus szenzorokat, és egyre ígéretesebb eredményeket érnek el a kutatók, de a következő gépgeneráció még mindig nem ezen újdonságok köré fog épülni. A kutatómérnökök most egy újabb áttörést értek el: olyan organikus CMOS lapkát hoztak létre, ami képes arra, hogy akár egyszerre rögzítse a fény látható és az infravörös-közeli tartományát anélkül, hogy az eljárás a felbontás rovására menjen.

Már ma is léteznek efféle képszenzorok, ám ezek minden negyedik pixelüket kénytelenek feláldozni az infravörös-közeli felvétel miatt, így csökken a felbontásuk. A Panasonic újdonsága abban tér el a szokásostól, hogy nem egy, hanem két fényérzékeny réteg található egymásra helyezve a lapkában: a felső a fény látható tartományát rögzíti, az alsó pedig az infravörös-közelit. A rétegek közti „váltást” a feszültség váltásával lehet elérni, tehát akár felvételenként is lehet váltani hagyományos és infravörös-közeli képrögzítés között. Ez a tulajdonság elsősorban az ipari alkalmazás során jöhet jól.

Balra a fény látható spektrumára érzékeny réteggel készült kép, jobbra az infravörös-közeli tartományra érzékeny réteggel alkotott kép látható

Az ilyen szenzorokkal szerelt kamerák például remekül használhatóak lennének, mint biztonsági kamerák: nappal a hagyományos réteggel, míg szürkület után az infravörös-közelivel lehetne dolgozni. De a hagyományos fényre érzékeny réteg be/ki kapcsolhatósága akár az elektronikus központi zárat is lehetővé tenné.. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...