Olympus OM-D E-M10 Mark III – tökös belépő az OM-D családba

Videofelvétel, értékelés

Még emlékszem, amikor a kezdetek kezdetén azért néztek rosszallóan az Olympus-ra, mert elhanyagolta cserélhető objektíves rendszerkompaktjainak a videós tudását. Mára szerencsére fordult a kocka, és már a kezdő gépekben is számos olyan funkció található meg, mely segíti, vagy érdekesebbé teszi a filmkészítést.

A menüben a harmadik lapon találjuk a videóval kapcsolatos beállításokat. Igaz, nincs belőlük sok, de így legalább nem zavarodik össze az, aki még csak most kezdte el ízlelgetni a filmkészítés szépségeit. A menü videós részében beállíthatjuk, hogy egyáltalán vegyen-e fel hangot a mozgókép mellé a beépített mikrofon, s ha igen, milyen legyen annak a hangereje (+/-10 közti értékre állítható az érzékenység). Az élességállítás módját is megválaszthatjuk, így az lehet egyszeri, folyamatos, vagy lehet egyszeri+kézi, folyamatos+követő, vagy lehet csak kézi.

Kissé furcsa módon lehet beállítani a mozgóképek képfrissítési frekvenciáját, illetve minőségét. Az Olympus ugyanis nem a megszokott módon jelöli ezeket a lényeges paramétereket, hanem egyrészt nem egyértelműen, ami a frekvenciát illeti: 60/30p, 50/25p stb., másrészt hasraütés-szerű „Super Fine”, „Fine”, „Normal” jelzőkkel jellemzi a képminőséget, amit Mbps-mal, illetve ALL-I, IPB stb. jelzőkkel kellene. Oké, hogy kezdőknek szól a készülék, de szerintem akkor már tanulják meg rendesen a formátumokat.

A HDMI kimenetre is lehet tolni a jelet, ráadásul nem csak 480p/576p, 720p és 1080p lehet a felbontás, hanem 4K-ra is képes az aljzat.

További jó hír, hogy a fényképezőgép nem vágja le jobban a képszéleket 4K alatt sem, mint Full HD-ban/HD-ban! Viszont lassított felvételi módban további képvágással kell számolnunk. Ennek a mértéke nem vészes, de szemmel látható. Videofelvétel alatt is használható a szenzormozgatásos képstabilizátor, de elektronikust is kérhetünk pluszban, ha elfogadjuk, hogy az szintén némi képvágással jár (igen, 4K alatt is aktiválható az elektronikus stabi).

Az Olympus OM-D E-M10 Mark III tehát képes arra, hogy HD-ban (1280 x 720) 30, 25, 24 kép/mp-es, Full HD-ban (1920 x 1080) 60, 50, 30, 25, 24 kép/mp-es, illetve 4K-ban (3840 x 2160) 30, 25, 24 kép/mp-es mozgóképeket rögzítsen. A lassított felvételek 1280 x 720-as felbontásban 120 kép/mp-es frekvenciával történnek. Ekkor hangfelvétel nem történik. Mivel kezdő gépről van szó, fejhallgató kimenetet, vagy mikrofon bemenetet ne is keressünk a vázon, de ezt már a cikk első oldalán említettem. Akinek mindenképp kell külső mikrofon, az használjon digitális hangfelvevőt, ezekből már elfogadható áron is vannak nagyon jó minőségűek.

Videofelvétel alatt minden expozíciós paraméter állítható (záridő, rekeszérték, ISO), és P, A, S módokban az automatikus ISO is működik. Sajnos, a kontrasztérzékeléses AF „pumpáló” hatása néha látszik, ezért érdemes manuális élességállítást használni a fontos felvételeken. Ekkor bevethető az élkiemeléses fókuszsegéd, ami igen hatásos. Amennyiben elektromos zoomal rendelkező objektívet használunk (ilyen pl. a mellékelt 14-42 mm-es is), akkor a képernyő jobb szélén megjelenő csúszkával is zoomolhatunk, aminek sokkal egyenletesebb hatása van, mintha kézzel csavarnánk a zoomgyűrűn.

Értékelés

Az Olympus OM-D E-M10 Mark III egy igen tökös belépő lett az OM-D gépek világába. Itt-ott érződik rajta kissé, hogy kezdőknek készült (pl. a videós funkcióknál), de összességében egy nagyon hasznos és kreatív funkciókkal, szolgáltatásokkal megtömött masina lett, ami sok örömet fog okozni használójának. Felépítése nagyon jó minőségű, igazi masszív kis dög ez a váz! Mivel az alsóház tagja, így nem időjárásálló, szóval ne vigyük ki szakadó esőbe, és egy kiadós sárfürdő után se tartsuk a csap alá.. Nagyon jó a JPEG-motor, hatékony az öttengelyes képstabilizáció, kiforrott a kezelőfelülete (kivéve azt a fránya nyakpánt-tartót), szép képe van az elektronikus keresőjének, nagyon hasznos az AP mód, egyszerű a kezelhetősége. A követő autofókusz teljesítményétől nem szabad csodákat várni; ellenben egymezős módban szinte azonnali a tökéletes élesre állás. Három év garanciával az Olympus Mintaboltban bruttó 219 990 forintért, illetve a tesztben is használt 14-42 mm F3.5-5.6 EZ elektromos zoomobjektívvel bruttó 259 990 forintért vásárolható meg. Én mindenképp ajánlom inkább a fixekkel való használatot, mert a legjobb képminőséget úgy hozhatjuk ki belőle! Tőlem jár neki az „Ajánlom” plecsni.

Olympus OM-D E-M10 Mark III

Az Olympus OM-D E-M10 Mark III fényképezőgépet és a 14-42 mm F3.5-5.6 EZ elektromos zoomobjektívet az Olympus képviseletétől kaptam a teszthez. A gép műszaki paraméterei itt találhatóak.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...