Az Adobe mesterséges intelligenciát használ a manipulált képek leleplezéséhez

Ha képszerkesztésről, retusálásról van szó, akkor egyértelmű, hogy még ma is az Adobe Photoshop a legjobb, leghatékonyabb, azaz kvázi ipari szabványnak tekinthető eszköz a fotósok, retusőrök kezében (gépén). Az Adobe azonban nem csak a képek szerkesztésének lehetőségeit tágítja napról-napra, hanem olyan jellegű kutatásokat is végez, amelyekkel leleplezhetjük a manipulált, tehát nem eredeti, nem „igazi” képeket.

Vlad Morariu, az Adobe egyik kutató főmunkatársa a DARPA Media Forensics állami finanszírozású programjának keretein belül vizsgálta a képmanipulációk felfedésének lehetőségeit. Miket szoktak általában módosítani egy fotón, felvételen, képen? Vagy elvesznek, vagy hozzáadnak, vagy klónoznak részleteket, és ezek a manipulációk mind jól lekövethető nyomot hagynak: változik a kép zajának jellege (mintázata), más lesz a megvilágítás, máshová esnek az élek stb.

Az Adobe a jellegzetes „ujjlenyomatok” módosulásának nyomait a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a neurális hálózatok segítségével keresi. A meghamisított fényképek a gépek segítségével sokkal hatékonyabban és nagyobb pontossággal, bizonyossággal fedhetők fel. A kutatók munkájuk során három elterjedt képmanipuláció fajtára koncentráltak: az illesztésekre (két különálló kép elemeinek összeollózása), a másolásra és mozgatásra (ahol a kép egyes részleteit másolják, átmozgatják), illetve a részletek eltávolítására (kivágással, tartalomfüggő kitöltéssel stb.).

„Ezen eljárások mindegyike egy rájuk jellemző nyomot hagy, mint például erős kontrasztéleket, elmosódott területeket, vagy eltérő zajmintákat. Több tízezer közismerten manipulált fotó alapján tanítottuk be a neurális hálózatunkat arra, hogy felismerje a képhamisításokat […]” – mondta Morariu. Az új fejlesztések és kutatások sokat segíthetnek a képmanipulációk leleplezésében – ebből pedig nem csak a fotós versenyek kamatozhatnak.. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...