A Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro objektív bemutatója

Már kiskoromban is csodálattal fürkésztem a hétköznapi ember számára láthatatlan, apró világot; lestem a bogarakat, a hangyákat, a pókokat, és első nagyítómmal órákat töltöttem a kertben a virágok és rovarok között. Aztán amikor elkezdtem a fotózással foglalkozni, olyan digitális kompakt fényképezőgépet kerestem, aminek volt makró funkciója, vagy lehetett hozzá nagyító előtétlencsét is kapni. Ahogy aztán fejlesztettem a gépparkomat, és átálltam a kompakt masinákról a cserélhető objektíves rendszerekre, mindig tartottam egy makró objektívet is a táskámban. Egy 100 mm körüli makró optika ráadásul igen sokoldalú, hiszen nem csak az apró-cseprő dolgok megörökítésére lehet használni, hanem kistelének, vagy épp portréobinak is kiválóan megfelel. Ráadásul a makró lencserendszerek jellemzően mentesek a geometriai torzításoktól, képük éles és igen nagy a felbontóképességük.

De mi is az a makró objektív? A „klasszikus” definíció szerint azt az objektívet nevezzük „igazi” makró optikának, aminek leképezési aránya legalább 1:1, azaz legalább egyszeres a nagyítása. Ez pedig azt jelenti, hogy a fotózott téma a képen ugyanakkora lesz, mint a valóságban. A makró objektívekkel sokkal közelebb tudunk menni a témához, mint egy hagyományos lencserendszerrel: míg egy „sima” 100 mm-es objektív legkisebb tárgytávja általában megegyezik (vagy megközelítőleg azonos) a gyújtótávolságával (kisfilmes rendszert feltételezve: 100 milliméteresnél 10 cm, 85 mm-esnél 8,5 centi stb.), addig a makró optikák legkisebb tárgytávja gyújtótávolságuk töredéke. Fontos, hogy a legkisebb tárgytáv, vagy fókusztáv a téma és a fényképezőgép képérzékelőjének síkja közötti távolságot jelenti! Az objektív frontlencséje és a téma közti táv a munkatávolság.

És itt jön be a képbe a Laowa újdonsága, a 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro objektív, ami nem csak hogy egyszeres, hanem akár ötszörös nagyításra is képes! Az optika 25 mm-es gyújtótávolsággal rendelkezik; a mérnökök a fém tubusba hat csoportba rendezve összesen nyolc lencsetagot helyeztek (ezek közül egy darab alacsony szórású). A lencserendszer nem csak az APS-C méretű szenzorokat, hanem a full frame-es lapkákat is kirajzolja. A rekesz nyolc lamellából álló íriszét F2.8 és F16 közti értékekre lehet szűkíteni (a blendegyűrűt valamivel tovább lehet tekerni, de maradjunk a hivatalos értékeknél). A Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro teljesen manuális rendszerű, azaz rekeszelni és „fókuszálni” (lásd később) kézzel kell.

A 82 x 65 milliméteres terjedelemhez 400 grammos tömeg társul; a 10,3°-os látószögű objektívnek nincs szűrőmenete, tehát semmiféle filterrel nem lehet ellátni. A termék Canon EF, Nikon F, Pentax K és Sony FE foglalatokkal készül. Fotózás közben hozzá kell szoknia a fotósnak a kis munkatávhoz, az ugyanis 40-45 mm közt mozog (5x és 2,5x nagyítások esetében). Igazából nincs élességállító gyűrűje az objektívnek, hiszen a tubus elforgatásával a nagyítást változtatjuk, fókuszálni speciális, makró sínnel tudunk (vagy az állvány magasságának változtatásával). Az élességet nem lehet végtelenre állítani, azaz a Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro kizárólag makrózásra használható!

Az objektív 2,5x-es nagyításon a legrövidebb, majd jelentősen megnyúlik, ahogyan közelítünk az ötszörös nagyítási értékhez. A nagyítás állításáért felelő gyűrű mozgatása viszonylag komoly erőt igényel, de valószínűleg a használat során majd bejáródik a rendszer, és idővel könnyebb lesz forgatni a tubust.

Amint már említettem, a Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro teljesen manuális objektív, azaz a fényképezőgéppel M, vagy A (tehát manuális, vagy rekeszprioritásos) módban használható. Mivel nincsenek elektronikus csatlakozók, így semmiféle adat nem kerül be a képek EXIF adattábláiba. Fénymérés ugyan van, de az nálam, a Canon EOS 5Ds R-rel néha pontatlan volt (fényforrás jellegétől függetlenül hol bő egy-két FÉ-vel túlexponált lett a kép, hol ugyanennyivel bebukott a fotó).

Amint növeljük a nagyítást, úgy nyúlik tehát az objektív. Ha közben megfigyeljük a hátsó lencsetagot, az jelentős mértékben behúzódik a tubusba – úgy működik a rendszer, mintha egy makró közgyűrűt iktatnánk a fényútba.

Az említett rekeszgyűrű nem csupán egyszerűen egy keskeny gyűrű, hanem egy egész belső tubus, ami elforog, ha F-értéket váltunk. A rekeszelés egyébként teljes FÉ értékenként történik, és nem folyamatos, hanem „kattanós”. Mivel filmet nagy valószínűséggel nem fognak forgatni ezzel az optikával, így ez nem okoz különösebb gondot.

A frontlencse átmérője meglehetősen kicsi, kb. 13 mm. Ennek előnye, hogy témára való „koppanáskor” először a tubus fog érintkezni, nem a lencsetag, így az kevésbé sérülékeny.

Mivel egy igen speciális termékről van szó, ezért tesztábrás képeket ezúttal nem készítettem (nem is lett volna lehetséges). Valószínűleg sokkal érdekesebbek a használat során szerzett tapasztalataim, amiket pontokba szedtem:

  • Alapkövetelmény az állvány használata. Persze, lehet szabadkézből is próbálkozni, és bizonyára úgy is lehet (nem kevés szerencsével) éles képekre szert tenni, de ezt a megoldást csak a nagyon türelmes fotósoknak ajánlanám!
  • Rendkívül kicsi a mélységélesség, ezért túlnyomórészt nem fogunk F8-nál tágabb rekeszt használni.
  • Az objektívhez szintén erősen ajánlott a makró sín használata, amivel nagyon finoman és precízen tudjuk beállítani a képélességet. Szintén ajánlott a (vezetékes) távkioldó és/vagy az időzítő, mert ötszörös nagyításnál „egy távoli tüsszentés” is bemozdítja a képet!
  • Aki élő, mozgó témát szeretne lencsevégre kapni, az legyen kipihent és ne igyon fényképezés előtt kávét. Az sem árt, ha beszerzünk pár hordozható fényforrást, mivel sok fényre lesz szükségünk nagyobb nagyítások mellett. A mozgó témához pedig rövid záridő kell, amit érdemes nem az érzékenység növelésével biztosítani.
  • A Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro használata sok türelmet és gyakorlást igényel. Aki korábban már makrózott 1:1 nagyítású, autofókuszos objektívvel, az felejtsen el mindent, ami annak használata során beidegződött.
  • Az objektív képe a teljes képterületen egyenletesen éles, kontrasztos, így a rekeszelésre tényleg csak a mélységélesség növelése miatt van szükség.
  • Teljesen nyitott rekesz mellett némi színezés látható (CA).

Képmintáimat itt találjátok.

Kinek ajánlom a Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro objektívet? Nos, elsősorban a tapasztaltabb fotósoknak, akik kedvenc szakterülete a makrózás. Persze, tudományos célokra is ideális választás lehet a Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro, hiszen a képe sokkal jobb, mint egy nála többszörösen drágább sztereó mikroszkópé. Anyagvizsgálathoz, entomológiai képek készítéséhez, vagy művészi, makró csendéletekhez tökéletes választás. Aki már gyakorlottabb és rendelkezik a szükséges kiegészítő fotós felszereléssel (makró lámpa, makró sín, távkioldó és hasonlók), az akár az élővilágban is lőhet érdekes és akár díjnyertes fotókat ezzel az objektívvel – a tárgyi feltételek adottak! A Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro a fentebb említett rendszerekhez bruttó 144 900 forintért vásárolható meg a márka hazai disztribútorától, a Fotoplus Kft-től. Tőlem jár neki az „Ajánlom” biléta!

Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro

A Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro objektívet a Fotoplus Kft-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...