Megérkezett a Nikon helytakarékos, 500 mm-es szuper telefotó objektívje!

A sok tükör nélküli hír után álljon itt most egy írás, aminek főszereplője egy a tükörreflexes Nikon fényképezőgépekhez tervezett szuper telefotó objektív, azaz konkrétan az AF-S Nikkor 500 mm F5.6E PF ED VR. Kisebbik testvéréhez, az AF-S Nikkor 300 mm f/4E PF ED VR-hez hasonlóan az 500 milliméteres optika fő eleme is egy Fresnel lencsetag, ami lehetővé teszi a kompakt felépítést. Az újdonság 106 x 237 mm-es terjedelmű, tömege csupán 1460 gramm – ez az érték körülbelül megfelel az AF-S Nikkor 70-200 mm F2.8E FL ED VR súlyának, ami igen figyelemre méltó teljesítmény (ez a gyújtótávolság jellemzően 3 kg fölött van).

Sajtóközlemény

A Nikon örömmel jelenti be az AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR szupertelefotós objektívet, amely kompatibilis a Nikon FX-formátumú digitális SLR-fényképezőgépeivel.

Az AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR egy nagy teljesítményű, FX-formátumú szupertelefotós objektív, amelynek gyújtótávolsága 500 mm. A Fresnel lencsetag alkalmazása lehetővé tette az objektív méretének és súlyának jelentős csökkentését, ennek köszönhetően pedig az állvány nélküli szupertelefotós fényképezés is egyszerű és élvezetes.

Az objektív mérete jelentősen csökkent: legnagyobb átmérője 106 mm, hossza pedig 237 mm. Súlya körülbelül 1460 g (azaz megközelítőleg ugyanannyit nyom, mint az AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR), míg más 500 mm-es objektívek általában 3000 grammnál is nehezebbek. Az AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR por- és cseppálló, ez pedig az elülső objektívelemre felvitt fluorbevonattal együtt hihetetlenül sokoldalúvá teszi az új objektívet.

A PF lencsetag és a három ED-üvegelem gondoskodik a kivételes élességről és a részletes képalkotásról, amelyek révén az objektív tökéletes a nagy felbontású digitális fényképezőgépekkel való használathoz. Ezenkívül a Nikon olyan anyagok felhasználásával készítette az új PF-objektívelemet, amelyek hatékonyan csökkentik a PF-rendszerek esetén előforduló (diffrakciós) tükröződést. A Nikon bevonattechnológiáinak együttműködése révén különlegesen tiszta képek készülhetnek – mindez a szellemképek képződését és a tükröződést igen hatékonyan megelőző nanokristály bevonattal kezdődik.

A fókuszcsoportba tartozó objektívelemek tömegének csökkentésével gyorsult az automatikus élességállítás. Az AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR objektívbe épített VR-mechanizmus fényképezőgép rázkódását ellensúlyozó hatása körülbelül négy lépésközzel rövidebb záridő használatával egyenértékű. Az objektív megkapta a SPORT VR módot is. A SPORT mód különösen az olyan, gyorsan és kiszámíthatatlanul mozgó témák fotózásakor hasznos, mint a vadmadarak; továbbá a keresőben megjelenő kép stabilizálásának köszönhetően ideális például a sportesemények megörökítéséhez, valamint a videórögzítéshez is.

Az FTZ bajonettadapterrel az objektív a szintén ma bejelentett Z-bajonettes, tükör nélküli fényképezőgépekkel is használható. A fotósok így egy minden eddiginél kompaktabb rendszerrel élvezhetik az 500 mm-es gyújtótávolsággal történő szupertelefotózás élményét.

A Nikon bemutatja a külön megvásárolható DF-M1 gyorskeresőt is, amely különösen hasznos a szupertelefotós fényképezés során. Mivel ilyenkor a keresőben csupán egy igen szűk terület látható, könnyű szem elől téveszteni a témát. Ez a kiegészítő azonban segít nyomon követni a kívánt témát még akkor is, ha gyorsan mozog.

A PF lencsetag lehetővé tette az objektív mértének és súlyának csökkentését, így az objektívet már olyan helyekre is magukkal vihetik a fotósok, ahol a korábbi szupertelefotós objektíveket nehézkes lett volna használni. A kisebb súlynak és méretnek köszönhetően állványra sincs szükség, mivel a szupertelefotózás már kézben tartott géppel is lehetséges. Az AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR jelentősen kibővíti a szupertelefotózás lehetőségeit, mivel a kiemelkedő teljesítmény kompakt mérettel és kis súllyal párosul.

Fő funkciók

  • A Fresnel (PF) lencsetagnak köszönhetően jelentősen kisebb és könnyebb
  • A por- és cseppálló kialakítás, valamint a Nikon által használt fluorbevonat hatékonyan gátolja meg a por, a vízcseppek, a zsír és a szennyeződések megtapadását
  • Csúcsmodern optikai technológia, amelyben egy PF lencsetag és a három ED-üvegelem gondoskodik a kivételes élességről és a részletes képalkotásról, amelyek révén az objektív tökéletes a nagy felbontású digitális fényképezőgépekhez
  • Az optikai teljesítményt nem befolyásolja a TC-14E III AF-S telekonverter
  • Az új PF lencsetag olyan anyagok felhasználásával készült, amelyek hatékonyan tartják kordában a PF-rendszerek esetén előforduló (diffrakciós) tükröződést
  • A nanokristály bevonat hatékonyan csökkenti a szellemképek kialakulását és a tükröződést, így tiszta képek készítését teszi lehetővé
  • A fókuszcsoportba tartozó objektívelemek tömegének csökkentése révén gyorsult az automatikus élességállítás
  • Az objektívbe épített VR-mechanizmus fényképezőgép rázkódását ellensúlyozó hatása körülbelül négy lépésközzel* rövidebb záridő használatával egyenértékű
  • A VR-mechanizmus két üzemmóddal – NORMÁL és SPORT – rendelkezik
  • Az elektromágneses rekeszmechanizmus hajszálpontos rekeszvezérlést tesz lehetővé
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...