A 10 000 éves jégből készült objektív története

Olvasóimnak bizonyára ismerősen cseng Mathieu Stern neve, aki szívesen kísérletezik érdekes optikai megoldásokkal (és 3D-s nyomtatókkal). Ezúttal azonban olyan kalandra vállalkozott, aminek még ő maga sem sejthette a kimenetelét! Tervbe vette ugyanis, hogy egy olyan objektívet épít, aminek lencséje a legeslegtisztább, 10 000 éves izlandi jégből készül! Mathieu a projektet következőképp írta le:

„Már két éve arról álmodoztam, hogy egy jégből készített objektívvel fotózzak és videózzak. Némi kutatás során kiderítettem, hogy eddig még soha senki nem próbálkozott azzal, hogy ezt az őrült ötletet megvalósítsa – javarészt azért, mert pokolian nehéz tiszta jeget találni, és még nehezebb éles képet készíteni vele. Így hát válaszút előtt álltam: vagy feladom az ötletemet, mert túl nehéz megvalósítani azt, vagy szintet lépek az elszántságban (és őrültségben). Ha a saját városomban túl nehéz tiszta jeget találni, akkor talán el kéne látogatnom olyan helyre, ahol 10 000 éves, makulátlan fagyott vízre lelhetek: Izland híres jéghegy partjára!”

Már maga egy izlandi túra is kemény vállalkozás, hát még egy jég-lencsés objektívet építeni! Pár megjegyzés az oldal szélén:

  • Először is, egy jégből készült lencsetag életciklusa igen rövid, így hát nem lehet túl messzire jutni vele onnan, ahol elkészítettük
  • Nagyon nehéz az élességállítás, mivel közben olvad a jég
  • Egy jég-lencse kialakítása, elkészítése 45 percet vesz igénybe a nagy hideg miatt
  • Ha az öntőformában eltörik a jég, kezdheted elölről az egészet
  • A forma szerepkörét egy módosított japán koktél-jéggolyó készítő valami látta el
  • Az objektív tubusa házilag készült 3D nyomtatással
  • Az összes fénykép (lásd majd később) a jég-objektív egyperces élete során készült
  • A bemutató videó elején látható snitt szintén a jég-objektívvel készült
  • A projekthez használt fényképezőgép nem ment tönkre, nem jutott be víz a belsejébe

És persze, történt még pár további komplikáció, hogy érdekesebb legyen Mathieu amúgy sem túl egyszerű vállalkozása:

„A kísérlet előtti éjszakán egy hatalmas vihar tombolt, aminek következtében az összes jeget elsodorta a víz a part közeléből, így nem maradt más, mint várni pár napot. Három nappal később reggel ötre értünk ki a partra, és jó pár jéghegyet találtunk a közelben. A parton töltött hat óra alatt egyetlen egy működőképes lencsét sikerült összeraknom.”

Íme, pár kép a jég-objektívvel:

Kattints! (Minden kép (C) Mathieu Stern – a szerző engedélyével)

Arra a kérdésre, hogy Mathieu elégedett-e az eredménnyel, talán azt a választ kapnánk, hogy „Ez a projekt egy tudományos, művészi és költői program; soha nem feltételeztem azt, hogy ugyanolyan képminőséget kapok majd, mint egy ultramodern objektívvel, de elbűvölt a felvételek furcsa szépsége, amit ezzel a világ első, 10 000 éves optikájával készítettem!”

Végül nézzük meg együtt a videót, ami a projektről készült, mindenképp érdemes!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.