A Nikkor Z 50 mm F1.8 S bemutatója

A Nikon augusztus 23-án mutatta be új tükörnélküli rendszerkompaktjait, a Z6-ot és a Z7-et. Az új rendszerhez egy F és Z bajonett közti átalakító (FTZ adapter), valamint három új, natív lencserendszer is érkezett. A Nikkor Z 24-70 mm F4 S és a Nikkor Z 35 mm F1.8 S mellett egy fényerős ötvenesnek is örvendhettünk a Nikkor Z 50 mm F1.8 S személyében. Mostani bemutatómban ennek az 50 mm-es optikának a képességeit fogom elétek tárni.

A Nikkor Z 50 mm F1.8 S összesen 12 lencsetagból áll (köztük 2 ED, 2 aszférikus), amit a mérnökök kilenc csoportba rendeztek el a tubusban. A lencsetagokat nanokristály bevonattal látták el a gyártás során, ami amellett, hogy növeli a kontrasztot, csökkenti a szellemképek és a becsillanások esélyét. Az objektív – mivel a full frame lapkás Z6/Z7 gépekhez lett tervezve – kirajzolja a 36 x 24 mm-es képérzékelők teljes területét, azaz FX formátumú. A belső élességállító rendszer legkisebb tárgytávja 40 cm, a kilenc lekerekített lamellából álló elektromágneses íriszt egészen F16-ig lehet szűkíteni.

A 76 x 86,5 mm-es terjedelemhez 415 grammos tömeg társul, a szűrőmenet átmérője pedig 62 mm. A tubuson csupán egyetlen kapcsoló található: ezzel AF/MF között válthatunk (emellett a rendkívül halk léptetőmotoros autofókusz működésébe bármikor kézzel is belenyúlhatunk). A fókuszgyűrű elektronikus elven működik, tehát nincs közvetlen mechanikus összeköttetés a gyűrű és a lencsemozgató rendszer között. Ennek egy előnye, hogy akár más funkciót is hozzárendelhetünk, mint például a rekeszérték módosítását, vagy az expozíciókompenzációt („EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ” -> „f Vezérlők” -> „f2 Egyéni vezérléskiosztás”).

Amint az a fenti képen látható, a gyűrű nagyon széles, így a használata kényelmes. A fókuszgyűrű nem gumírozott (legalább nem gyűjti a port), ám barázdáltságának hála nedves kézzel is biztosan és pontosan kezelhető. Lassú forgatással finoman, folyamatosan lehet fókuszálni, míg gyors csuklómozdulattal nagyobbat léphetünk. Azonban gyors, hirtelen gyűrűforgatáskor némi késlekedésre kell számítani (lag) a művelet elindulásakor.

A Nikkor Z 50 mm F1.8 S időjárásálló kialakítású, tehát enyhe esőben, ködszitálásban nem lesz baja. Hátul a bajonettet körbe vevő gumírozás és a (záró) lencsetag végzik a szigetelés javát.

Az új Nikkor alapobjektív valamivel hosszabb, mint tükörreflexes társai, de méretét és tömegét tekintve tökéletesen illik a Z6 és a Z7 gépekhez. A tömegeloszlás kényelmes fotózást tesz lehetővé.

Miután megismertük az objektív külsejét, műszaki jellemzőit, lássuk, hogyan teljesít használat közben! Első körben a laborban tettem próbára, ahol a szokásos tesztábrákat fényképeztem végig vele. A próbák során a Nikon Z6 fényképezőgépet használtam. A fotómasina menüjében kikapcsoltam az összes képkorrekciós funkciót.

A Nikkor Z 50 mm F1.8 S némi hordótorzítást mutat, de ennek mértéke minimális, csak négyzetrácsok fényképezésekor lehet észrevenni.

A peremsötétedés F4-re szűkített rekesz mellett tűnik el teljesen. Ha nem kedveljük, akkor vagy a fényképezőgép menüjében („FÉNYKÉPEZÉS MENÜ” -> „Vignettálás vezérlése” és „Automatikus torzításvezérlés”), vagy RAW fájljaink hívásakor kapcsoljuk be a képkorrekciós profilokat. A vignettálás mértéke a valóvilágban nem volt erőteljes, viszont érdekes, kellemes hangulatot kölcsönzött a fotóknak.

Akárhogyan is próbáltam, színhibákat nem sikerült előcsalogatnom. Már teljesen nyitott blendével is tökéletesek, él-elszíneződésektől mentesek voltak a képek!

Kattints!

Ami a felvételek élességét illeti: a tesztábrán látható, hogy a kép közepe F1.8-tól éles, kontrasztos, de F2.8-on már tökéletes. A diffrakció hatása F11 környékén vált láthatóvá, az objektív rajza kezdett lágyabb lenni.

Kattints!

A képsarkokban kissé más volt a helyzet, mint a kép közepén: itt F2.8-ra kellett rekeszelni, hogy jó képminőséget kapjunk, és a finomabb részletek is előbújjanak, majd F4-ig kellett szűkíteni az íriszt, hogy igazán tökéletes legyen a rajz.

Filmkészítők örülhetnek: a Nikkor Z 50 mm F1.8 S fókuszlégzése minimális, így a fókuszátmenetek során nem változik a látószög.

A kilenc darab lekerekített lamellának megvan a hatása, ugyanis kellemes, lágy, „krémes” lesz a háttér elmosása (bokeh). Ennek az esztétikus rajznak majd portrézás közben is hasznát vehetjük.

A gyártó képviseletétől kölcsön kapott Nikon Z6 tesztje még zajlik, így a Nikkor Z 50 mm F1.8 S próbája sem zárult le teljesen. Pár képmintát már feltöltöttem, ezeket ide kattintva nézhetitek meg teljes felbontásban is.

Értékelés

Szerintem a Nikkor Z 50 mm F1.8 S a Nikon új Z-rendszerét használók közt rendkívül népszerű lesz, hiszen időjárásálló kivitelének hála szinte bármikor és bárhol használhatjuk, de képminősége is kimagaslóan jó. Külön említést érdemel a lágy, „álomszerű” háttérelmosás, ami portréfotósoknál, esküvőfotósoknál jelenthet előnyt. Az eufóriára egyedül a bruttó 210 000 forint körüli ára lehet némi fékező hatással, de – sajnos – a minőséget mindig is meg kellett fizetni. Tőlem jár neki az „Ajánlott” biléta!

Nikkor Z 50 mm F1.8 S

A Nikkor Z 50 mm F1.8 S objektívet és a Z6 vázat a Nikon magyar képviseletétől kaptam a teszthez. Az objektív műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...