Új gépet vennél? Rendszert váltanál? Gondold át!

„Mmmh, ide érzem az új vas szagát!” – nincs is jobb, amikor az ember egy új csecsebecsével simogathatja meg a lelkét, igaz? Egy új objektív, egy új fényképezőgép, vagy akár egy teljesen új rendszer – biztos ez kell ahhoz, hogy jobb fotós legyél? Tuti, hogy az új fotógéptől lesznek jobbak a képeid? Itt van pár dolog, amit egy új(abb) jószág beszerzése előtt érdemes átgondolnod:

Ej, de csinosak az új Nikon fényképezőgépek!

1. Biztos, hogy már kívülről-belülről ismered a régi rendszeredet, gépedet, és annak tudását, képességeit maximálisan ki is használod? Az esetek többségében egy régi, de jól ki- és megismert „vassal” sokkal jobban boldogulunk, mint egy színes-szagos, de ismeretlen újdonsággal! Persze, ha valaki, hát akkor én biztos megértem egy új készülék varázsát, de hidd el, nem mindig segít az újdonság ereje. Nyilván vannak esetek, amikor a régi fényképezőgép egy-egy műszaki paramétere korlátozó tényező lehet, ám még ilyenkor is hatékonyabban lehet vele dolgozni, ha már kiismerted, és tudod, hogyan élj együtt az adott „problémával”, mint egy új fotómasinával, aminek bár nagyobb a tudása a kérdéses pontban, ám a többi ismeretlen miatt mégis kevésbé hatékony a munka.

2. Az új gép vajon ugyanolyan kényelmesen használható, mint a régi? Ugyanolyan jó a kezelőfelülete, a menürendszere? Az új masinán mi tetszik annyira, hogy a régit azonnal lecserélnéd rá? Vajon az újonc is a kezed alá fog dolgozni, vagy inkább ellened? Ezeregy gép létezik, de például aminek nem kihajtható és elforgatható a kijelzője, az nálam azonnal kiesik a rostán, hiszen a munkafolyamatok, amiket végzek, megkövetelik a nyakatekert pózokat, amelyek az elforgatható kijelző nélkül tényleg nyakatekertek lennének. A gyorsmenü is alakítható, amire általában szükségem van, azt egy gombnyomásra meg is találom – akár a szememhez emelt kereső mellett is. Vajon az újonc is tudja mind ezt?

Az új Canon EOS R is csinos

3. Az új fényképezőgépnek tényleg annyira jobb a képminősége? Tényleg annyival alacsonyabb a zajszintje? Tényleg annyival nagyobb a dinamikatartománya? Ha kinyomtatod a fotókat (akár nagy méretben), akkor vajon látszik a különbség, vagy csak a monitorodon, 3200%-ra nagyítva látni egy hangyaf@sznyi eltérést? Megéri ezért a minimális különbségért feladni a régi megszokott, „belakott” társat?

4. Esetleg nem lenne érdemes csupán kibérelni az új cuccot egy-egy munkára? Tényleg meg KELL venned? Vagy csak a birtoklási vágy kielégítése a cél a vásárlás mögött? Már Magyarországon is egyre több helyen lehet akár a legdrágább fotós cuccokat is bérelni – ha csak meg akarsz ismerkedni egy újdonsággal, vagy tényleg csak egy-két munkához kell, inkább béreld, ne vásárlod meg (elsőre) a vágyott javakat! Számold ki, mennyi idő után hozná be az árát az új gép, objektív, drón, rendszer!

Lehet, hogy jól jönne egy csúcskompakt, ami mindig velem lehetne?! A Panasonic DC-LX100 II esélyes

5. „Az új fényképezőgéppel el tudtam volna készíteni azt a fotót, amit a régivel nem sikerült!” – tényleg? Valóban annyival gyorsabb, jobb az AF rendszere az újdonságnak, annyival többféle objektív kapható hozzá, annyival hordozhatóbb, annyival szigeteltebb, hogy azzal sikerült volna a feladat? Nem csak rá akarod beszélni magad? Őszintén!

Ha mégis arra a következtetésre jutsz, hogy igenis kell az új cucc, akkor se ugorj fejest a bejelentést követő másodpercben! Várj egy pár hónapot, milyenek az első tapasztalatok, visszajelzések, vannak-e hibái az újoncnak, vagy egyszerűen csak várd meg, míg lejjebb megy az újdonság ára. Gyakran rengeteg pénzt lehet spórolni egy pár hónapos várakozással! Főleg most, karácsony közeledtével érdemes körbeszaglászni a neten: a fotós szaküzletek többsége, de a gyártók hazai képviseletei is kedvezményekkel kedveskednek a leendő vásárlóknak. Az elmúlt napokban egy sor ilyen kedvezményről híreztem, de érdemes a webshopokat is böngészni, gyakran lehet olyan akcióra, szettre bukkanni, amit nem is vernek nagy dobra! (Készült Dan Watson videója alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.