Különleges felületkezeléssel értek el színhibáktól mentes képet a Harvard kutatói

A Harvard SEAS (School Of Engineering And Applied Sciences) kutatóinak egy különleges meta-felülettel sikerült leküzdeniük a színhibákat. Nem újdonság az extravagáns optikák (optikai lencsék, metalencsék) fejlesztése a Harvard SEAS szakembereinek, hiszen korábban már építettek egy olyan „lapos objektívet”, ami egyetlen egy lencsetag és számtalan mikroszkopikus oszlopocska segítségével alkot tökéletesen fókuszált képet. A nanostruktúrákat alkalmazó lencsetag ötlete alapján a kutatók most egy olyan bevonatot fejlesztettek ki, ami akár már meglévő objektívek lencsetagjaira is felvihető.

A meta-korrektor a pásztázó elektronmikroszkóp alatt (kép (C) Harvard SEAS – a Harvard SEAS engedélyével)

Nincs többé szükség nagy, nehéz és bonyolult optikai formulát alkalmazó objektívekre, hiszen az új bevonat közreműködésével akár a legegyszerűbb lencserendszerek is képesek lehetnek a fény látható spektrumát egyetlen egy pontba fókuszálni, így egyszer és mindenkorra elköszönhetünk a színhibáktól! A meta-korrektor nem csak a fényképezőgépek objektívjeiben, hanem okostelefonok kameramoduljaiban, mikroszkópokban, éjjellátókban és még számtalan más helyen alkalmazható – a tökéletes képminőség szinte már karnyújtásnyira van!

Kép (C) Capasso Lab/Harvard SEAS – a Harvard SEAS engedélyével

A meta-korrektort elegendő egyetlen egy rétegben felvinni a lencsetagokra, és máris kész az él-elszíneződésektől mentes kép. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor válik mindenki számára elérhetővé ez a technológia, illetve mikortól alkalmazzák (ha egyáltalán) a gyártók, de nyilván minél előbb terjed el, annál jobban járnak a felhasználók (és nyilván a gyártók is, hiszen kevésbé összetett, olcsóbb lencserendszereket lehetne gyártani). (Forrás: seas.harvard.edu)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...