Egy amatőr fotós vallomásai

(c) MLZphoto

„Sokéves amatőr szintű fotózás után rájöttem egy pár triviális dologra:

1. A fényképezőgéped hibáira hivatkozni csupán egy újabb indok arra, hogy új cuccot vegyél. Olvasd el újra a mostani fotómasinádról szóló teszteket, beszámolókat! Azok a vágyott és valóban remek funkciók, szolgáltatások, amiért anno megvetted ezt a gépet, még mindig ott vannak benne!

2. Gyakorlatilag bármelyik kapható dSLR, vagy tükörnélküli fényképezőgép, amit a Canon, a FujiFilm, a Nikon, az Olympus, a Panasonic, a Pentax, vagy a Sony gyárt több mint elegendő egy amatőr, vagy igényes amatőr igényeinek kielégítésére. Ez már jó ideje így van.

3. A fényképezőgéped mellé kapott útmutatót tényleg érdemes elolvasni.

4. Minél többet használod a fényképezőgépedet, annál kevésbé gondolsz majd a hiányosságaira. A készülék korlátozó tényezőit némi kreativitással könnyen ki lehet kerülni.

5. Ne légy a képminőség megszállottja. Ha azt hiszed, hogy egy-egy fényképed azért rossz, mert az nem saroktól sarokig éles, akkor valószínűleg az a kép amúgy sem ér sokat. A fotó alanya és a jelenet ábrázolása az, ami érzelmeket vált ki a nézőből, nem pedig a háttérelmosás és a kimagasló élesség.

6. Egy észrevétel ezernyi fórumtopik átolvasása után: minél megszállottabbja valaki a fotós felszerelésének, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a fotói a „semmi különleges” kategóriába sorolhatók.

7. Akár a kitobjektívvel is remek felvételeket készíthetsz. Igazából, ha nem vagy profi, annyira nem is számítanak a lencserendszerek.

8. Ne azon agyalj, hogy milyen objektíveket kell vásárolnod. Lehet, hogy csak egy utazózoomra, és egy-két fix optikával mindent le tudsz képelni, ami érdekel.

9. Sokkal nehezebb a képességeid fejlesztésén keresztül jobbá válni fotósként, mint azon fantáziálni, hogy a legújabb készülékkel, vagy objektívvel micsoda klassz dolgokra lennél képes.

10. A digitális képmanipuláció alapjainak megértése sokkal fontosabb, mint megtanulni azt, hogy kedvenc alkalmazásodban melyik gombot kell megnyomnod a kívánt eredmény eléréséhez. Ha tudod, érted, hogyan működik a képélesítés, és hogyan működnek a görbék, sokkal könnyebb dolgod lesz bármelyik alkalmazásban elérni a megfelelő hatást.

11. Tanulni fárasztó, de jobb leszel általa. Összehasonlítani könnyű, de nem lesz sikered vele.

12. A legtöbb fotós verseny csupán időpazarlás. Inkább fejleszd magad, találd meg a saját stílusod, és építs kapcsolatokat.

13. Egy szép napon a biztonsági másolat fogja megmenteni a püspökfalatodat.”

A fenti cikket a petapixel.com oldalon találtam, szerzője Dmitri Popov, aki amatőr fotós, számítástechnikai szakújságíró. Alkotásait megtalálod weboldalán, blogjában, az eyeem.com oldalon, a gettyimages.de oldalon, illetve a unsplash.com weboldalon.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...