Hosszas várakozás után végre megérkezett a Ricoh GR III!

Majdnem fél évvel ezelőtt jelentette be a Ricoh a GR III csúcskompakt fejlesztését, szóval jó sokat kellett várni a kész gépre, de most végre itt van, és a gyártó hivatalosan is lerántotta róla a leplet! A masina egy 24 MP-es, APS-C méretű képérzékelő köré épül, amit ráadásul szenzormozgató rendszerrel is elláttak, így a vázba épített, 3-tengelyes stabilizátor („SR”) is adott. Nos, ha megnézzük a készülék tudástárát, elmondható róla, hogy nem csak egy egyszerű frissítése a GR II-nek, hanem egy alapos átdolgozása annak.

Kép forrása: Ricoh/Pentax

A géptest hátoldalán található 3”-os kijelző végre érintésérzékeny, azaz a menüben már nem csak a gombok és kurzorok nyomkodásával lehet barangolni, paramétereket módosítani, hanem akár a kijelző érintésével is. Nincs aluláteresztő szűrő a szenzor előtt, így még több részlet rögzíthető. Ha pedig olyan a téma, hogy esetleg moiré-ra kellene számítani, akkor egyszerűen csak kapcsoljuk be az AA szimulációt, amit szintén a szenzormozgató rendszer végez, és volt-nincs színhiba!

Kép forrása: Ricoh/Pentax

A Ricoh GR III AF-rendszere a szenzorra szerelt fázisérzékelőkkel válik teljessé, tehát már gyorsabb a működése, mint az elődmodellé. Az objektív egy ekvivalens 28 mm-es, F2.8-ról induló üveg, ami négy csoportban összesen hat lencsetagot tartalmaz. A legkisebb tárgytáv hat centiméter, ami akár már makrózásra is alkalmas munkatávot jelent. Természetesen nem maradhatott ki a semleges szürkeszűrő sem: a GR III-ban egy 2 FÉ-s ND filter található.

Kép forrása: Ricoh/Pentax

A fényképezőgép érzékenységi tartománya ISO100-102 400 közti értékeket vehet fel. Mozgóképek esetében a Full HD felbontás jelenti a csúcsot (50/60 kép/mp-es frekvenciával), ami kissé furcsa, hiszen manapság már „minden gép” ismeri a 4K fogalmát. A kor elvárásainak megfelelve az USB aljzat már C-típusú és a 3.0-ás generációt képviseli. A fotómasina akkuját végre az USB porton keresztül is tölthetjük! Van WiFi és Bluetooth modul egyaránt, szóval okoseszközeinkkel akár folyamatos, alacsony energiaigényű kapcsolatban is maradhatunk a GR III-mal.

A Ricoh GR III márciusban kerül a boltok polcaira, ára 900 dollár körül alakul (itthon bruttó 289 900 Ft lesz az ára).

Sajtóközlemény

RICOH GR III: Egy csúcsminőségű kompakt fényképezőgép, mely a legújabb fejlesztésű komponenseket tartalmazza és a pillanatfelvételekre lett tervezve

TOKIÓ, 2019, Február 22.-RICOH COMPANY, LTD. és RICOH IMAGING EUROPE, S.A.S. örömmel jelenti be a RICOH GR III megjelenését. Ez a csúcsminőségű digitális kompakt fényképezőgép harmonizálja a kiváló minőséget, nagy felbontású képeket, az intuitív és gyors pillanatfelvétel lehetőségével a kompakt, könnyű vázban – mely kiváló választás, még a professzionális fotósoknak is.

A GR szériához hűen a képminőség optimalizálása volt cél, elsősorban az állóképekre koncentrálva, de figyelembe véve a hordozhatóságot. A legújabb GR szériás modell az újonnan tervezett fő komponensek teljes választékával lett felszerelve – beleértve az objektívet, a szenzort és a képalkotó motort. A kompakt váz ellenére, mely egyel kisebb méretű az elődjénél, magába foglal egy nagy APS-C méretű CMOS képérzékelőt, megközelítőleg 24.24 effektív megapixeles felbontással, hogy nagy felbontású képeket alkosson, miközben a rövid, kb. 0.8 másodperces bekapcsolási idő lehetővé teszi a gyors fényképezést. Emellett további új tulajdonságokat biztosít, mint például a gyors, hybrid AF rendszer, Pentax által fejlesztett SR (Shake Reduction) mechanizmus, és érintőképernyős kezelés, hogy az intuitív irányítás fejlessze a kezelhetőséget és a funkcionalitást. A termék indításával a GR III várhatóan szoftverfrissítéseknek köszönhetően lesz fejlesztve, hogy tovább fokozza a funkciókat és a teljesítményt.

Az okostelefonok fejlett kezelőfelületének használhatósága érdekében a GR III kettős vezeték nélküli kommunikációval és USB-C csatlakozóval lett felszerelve, hogy a GR széria legjobb teljesítményű modellje legyen, korszerű funkciókkal, hogy megfeleljen a mai fotós igényeknek.

Kép forrása: Ricoh/Pentax

Fő tulajdonságok

1. Új tervezésű, nagy felbontású GR objektív

A GR III magába foglal egy új fejlesztésű GR objektívet, ami 18.3mm-es gyújtótávolság mellett F2.8 rekeszértékkel bír, mely harmonizálja a kivételes képi teljesítményt a vékony kialakítással. A szuper vékony optika, hat optikai elemből áll négy csoportban, miközben megtartja a 28mm-es látószöget (a 35mm-es formátumban) és a nagy F2.8-as maximum rekeszt – csak úgy mint az elődje. A magas reflexió optimális pozicionálása, az alacsony diszperziós üvegelem és az üvegöntött elem lehetővé teszi a legtisztább, legélesebb képek készítését a GR széria történetében, miközben csökkenti a torzítást és a kromatikus aberrációt a lehető legalacsonyabbra. Emellett minimalizálja a becsillanást a képeken, ellenfény fotózása során. A magas kontrasztú, nagy felbontású képek készítése érdekében, a fényképezőgép a makrófotózásban is helytáll, ugyanis a minimum fókusztávolság 6 cm-re állítható és magába foglal egy ND szűrőt is, amely lehetővé teszi, hogy két fényértékkel nyissuk a rekeszt. A kilenc lamellás rekesz természetes háttér életlenséget és valósághű mélységélességet biztosít nyitott rekesz mellett, miközben gyönyörű fénysugarakat hoz létre lerekeszelt állapotban.

2. Csúcsminőségű, nagy felbontású képek

A GR III új APS-C méretű CMOS képérzékelőt kapott, aluláteresztő (AA) szűrővel, hogy fokozza a képalkotás teljesítményét. A képfeldolgozásért az új fejlesztésű GR ENGINE 6 képfeldolgozó motor felel. A megközelítőleg 24.24 effektív megapixelnek köszönhetően a képérzékelő szuper magas felbontású képeket biztosít. Emellett kompatibilis több tónust, finomabb átmeneteket biztosító 14 bites RAW formátumra is. A fényképezőgépben egy gyorsító egység is van, mely a képérzékelő által az adatfeldolgozás gyorsabb feldolgozását hívatott elősegíteni. Maximum 102400 ISO érzékenység állításának segítségével pedig extrém sötét fotózás során is helytáll.

3. Hibrid AF rendszer a gyors sebességű autófókusz működéséhez

A GR III hibrid AF rendszere kombinálja a kontraszt alapú AF mechanizmus kiváló fókusz precizitását az arcfelismerő típusú AF mechanizmussal, ezzel biztosítva a gyors sebességű fókusz műveleteket. A két mechanizmus előnyét kihasználva, biztosítja a gyorsabb és megbízhatóbb autófókusz működését.

4. PENTAX által fejlesztett SR mechanizmus

 • Három tengelyes, négy fényértéknyi rázkódás csökkentés: A PENTAX által fejlesztett SR (Shake Reduction) mechanizmusnak köszönhetően a GR III effektíven kompenzálja a fényképezőgép rázkódását a zár kioldásánál. A háromtengelyes stabilizáló mechanizmus minimalizálja a kedvezőtlen rázkódó hatásokat – akár négy fényértékkel.
 • PENTAX által kifejlesztett AA Filter Simulator: Az expozíció során a képérzékelő egységre mikroszkopikus rezgéseket alkalmazva, a fényképezőgép AA (anti-aliasing) Szűrő Szimulátora azonos szintű moiré csökkentést nyújt az optikai AA szűrővel. Ez az innovatív szimulátor lehetővé teszi a használó számára, hogy ne csak ki és bekapcsolhatja az AA szűrő hatást, hanem, hogy kiválaszthassa a hatás szintjét, ami a legjobban megfelel a tárgyhoz.
  * Ez a funkció 1/1000-nél lassabb záridő használatakor érhető el.

5. Kompakt, funkcionális váz kialakítás

A nagy APS-C méretű képérzékelő ellenére a GR III extrém kompaktságra és funkcionalitásra lett tervezve, ami majdnem a GR DIGITAL IV méretével egyezik meg (amibe egy kisebb 1/1.7 incses képérzékelő van), ezzel megtartva a GR-széria koncepcióját: kivételes hordozhatóság, zsebméretű képalkotó eszköz. A gyors, megközelítőleg 0.8 másodperces bekapcsolási idő, a gombok és tárcsák kényelmes elérése és az érintőképernyő könnyű kezelése miatt felhasználóbarát a fényképezőgép, hogy fokozza a használhatóságot és lehetősége legyen a használójának olyan pillanatokat elkapni, melyek egyszer adódnak az életben. A külső váz nagy merevségű magnézium ötvözetből lett kialakítva strapabíróság és merevség érdekében.

6. Nagy felbontású LCD monitor, intuitív érintőképernyős üzemelés

A GR III-ban egy 3.0 incses nagy felbontású LCD monitor van megközelítőleg 1,037,000 képponttal. A GR-széria történelmében először, az érintőképernyős kezelőfelület egy teljesen intuitív megoldást nyújt a fényképezőgép funkcióinak irányításához, mint például AF pont eltolása, menü kiválasztás, képnagyítás és a visszajátszás egyszerű kezelése. Légrés nélküli konstrukcióban lett megtervezve, melyben egy speciális gyantával lett bevonva az LCD érintőképernyő monitor és a megerősített védőbevonat közötti rész, hogy effektíven csökkentse a visszatükröződést és a fényszórást, hogy még kinti körülmények között is látható legyen a kijelző. A beállítások lehetővé teszik, hogy azonnal szabályozható legyen a monitor fényessége a jobb láthatóság érdekében, még rossz körülmények között is.

7. Képvezérlési funkciók, a kívánatos vizuális hatásokért

A GR III új képirányítási funkciói egy új típusú érintőképernyős kezelést egyesít a hagyományos beállítási műveletekkel. 10 alap képi beállítási módban a felhasználó könnyedén szabályozhatja a kép különböző paramétereit, mint például a szaturációt, színezettséget, kontrasztot és zajosságot, a kívánt szintre. Egy paraméterkészlet pedig egyéni beállításként adható hozzá a Képi Irányító funkcióhoz. * Ez a paraméter a szoftverfrissítéssel lesz elérhető.

8. Bluetooth® és vezeték nélküli LAN kettős kommunikáció

A GR III rendelkezik vezeték nélküli LAN funkcióval, amivel könnyedén összekapcsolható okostelefonnal vagy számítógéppel. Az Image Sync applikáció okostelefonra való telepítésével, a felhasználó meg tudja jeleníteni a fényképezőgép élőképét, ki tudja oldani a zárat és megannyi parancsot tud küldeni az eszközre. A vezeték nélküli LAN kapcsolat segítségével könnyedén tölthetünk fel képeket közösségi média oldalakra. A fényképezőgép zökkenőmentes Bluetooth kapcsolattal rendelkezik, mely megkönnyíti a kamera kezelését. A Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően, az applikáció felvételi módját kiválasztva a fényképezőgép aktiválható, és létrehoz egy vezeték nélküli LAN kapcsolatot, még akkor is, ha Alvó Módban van. Az Image Sync applikáció segítségével az elkészült fénykép aktuális koordinációit elmenti és tárolja a képben.
* Applikáció frissítés szükséges.

9. További tulajdonságok

 • Full HD videófelvétel (1920 x 1080, 60fps) H.264 formátumban
 • Crop módban való felvétel 35mm-es (15M) vagy 50mm-es (7M) látószög (a 35mm-es formátumban)
 • Egyénre szabható funkciók hozzárendelhetőek az ADJ és Fn gombokhoz
 • Fényképezőgépen belüli RAW Kidolgozás, mely gondoskodik a paraméterre pontos beállításokról a RAW formátumú képeknél és kibocsát JPEG formátumú képadatot
 • Szín Moiré Korrekció funkció, hogy csökkentse a moiré-hatást a visszajátszáskor
 • Interval Composite mód, mely hasznos a hold és csillagok követésének fotózásakor
 • Elektronikus Szintmérő, a fényképezőgép dőlésének leellenőrzéséhez
 • GW-4 Nagylátószögű előtétlencse (opcionális), a látószög kiterjesztéséhez 21mm ultra-széles látószögre
 • Kompatibilis tartozék vakuegységgel*

* Kompatibilis tartozék vaku egység a AF540FGZ II, AF360FGZ II, AF540FGZ, AF360FGZ és AF201FG.

Opcionális kiegészítők

GW-4 Nagylátószögű előtétlencse
Kifejezetten a GR III-ra tervezve, ez a széles átalakító optika a fényképezőgépre szerelhető a GA-1 objektív adapterrel, mely kiterjeszti a látószöget 21mm-es ultra nagy látószögre. Amikor rárakjuk az optikát, a kamera automatikusan optimalizálja az SR funkcióját, hogy kirajzolja a 21mm-es látószöget.

GN-1 (DG) Gyűrű Sapka
Az alap gyűrű sapkát kicserélve, ez a sötét szürke színű gyűrű sapka javítja a fényképezőgép megjelenését a stílusos fémes kialakítással.

GK-1 Fém vakupapucs fedő
A sötétszürke színű, fém vakupapucs fedő passzol a GN-1 (DG) Gyűrű Sapkához.

GC-9 Puha Tok
A tartós, igazi bőr fényképezőgép tok megbízható, szilárd védelmet nyújt az eszköznek. Rendelkezik övre akasztható hurokkal, illetve egy mágneses zárral a felső részén, amellyel gyorsan előveheti a fényképezőgépet a pillanatképek megörökítésére.

GC-10 Puha Tok
A kiváló minőségű, eredeti bőrből készült fényképezőgép tok megvédi a kamerát miközben szállítják azt. Amikor nincs használatban, akkor könnyen összehajtogatható a hordozhatósághoz.

A fent említett opcionális kiegészítők a GR III megjelenésével egyidejűleg lesznek elérhetők.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...