Mennyi a túl sok?

A Hick-Hyman féle tétel szerint minél több a lehetőség, annál tovább tart a döntés meghozatala, és valóban: ha egy teletömött fotós táskával indulsz el fotózni, akkor valószínűleg kevesebb (jó) fénykép fog készülni, mintha csak egyetlen optikát vinnél magaddal. Ha fotósként túlkészülsz egy feladatra, akkor jó eséllyel nem leszel hatékony, mivel a túl sok cucc csak útban lesz. Célirányosan érdemes csomagolni, így például egy repülőgép bemutatóra (szinte) fölösleges az ultra nagylátót becsomagolni, sokkal inkább egy, vagy két telefotó objektívet vigyél magaddal. Ugyanez érvényes mondjuk az épületfotózásra, ahol szinte biztos, hogy nem lesz szükséged a 600 mm F4-re, de még a 70-200 mm se sűrűn fog előbújni a hátizsákból.

Ez például – szerintem – egy tökéletes szett

A kütyümegszerzési szindrómától szenvedők számára is van egy rossz hírem: minél több objektívet, vázat, vakut, vagy bármi mást harácsolsz össze, annál kevesebb örömödet fogod lelni az egyes darabokban. Igazából nagyon nehéz pontosan megítélni, hogy rendszerenként hány darab objektívre van szüksége egy fotósnak. Ez a szám erősen függ attól is, hogy kinek mi a szakterülete a fotográfián belül. Egy idő után mindenkiben kirajzolódik, hogy miket szeret elsősorrban fényképezni. Lesz, aki épületeket, geometriai alakzatokat szeret lencsevégre kapni, de lesz olyan is, aki makrózni, portrézni, vagy madarakat fényképezni szeret.

Hogyan derítheted ki, hogy túl sok cuccod van? Gondold végig, hogy az elmúlt egy évben melyik optika volt az, amit nem, vagy csak nagyon ritkán használtál. Ha van olyan lencserendszered, ami legalább már fél éve ott porosodik a polcon, vagy csak a táskád mélyén számolja a porszemeket, akkor azt nyugodtan meghirdetheted, mert fölöslegessé vált számodra. „Michael The Maven” YouTube csatornáján egy videójában kimondja, hogy szerinte rendszerenként legfeljebb öt objektívet érdemes tartani, mert ha ettől több van, nagy az esélye annak, hogy nem fogod őket egyforma arányban használni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...