Videózásra kihegyezett, full frame szenzoros géppel támad a Panasonic

Végre hivatalosan is elstartolhatott a Panasonic DC-S1H, amit eddig a szakmai fórumokban a „full frame-es GH5-ként” emlegettek. Azonban az újonc sokkal több annál, mint egy felnagyított képérzékelő köré épített GH5. Hihetetlenül hosszú a szolgáltatások és funkciók listája; már önmagában a támogatott felbontások, a szín-mintavételezés és az adatfolyam mérete is több oldalas: a csúcsot a 6K képméret és a 10-bites, 4:2:2 formátum jelenti, amit a kamerával belső adathordozóra lehet felvenni! A hagyományos oldalarányok mellett válogathatunk többféle anamorfikus módok közül, megkapjuk a Panasonic profi Varicam kameráiból ismert V-Log és V-Gamut profilokat, melyekkel kb. 14 FÉ dinamikára tehetünk szert, sőt, a HLG is szerepel a repertoárban.

Kép forrása: Panasonic

A Panasonic DC-S1H ugyanazon 24 MP-es, full frame méretű lapka köré épül, mint a DC-S1, azonban itt meghagyták az aluláteresztő szűrőt a szenzor előtt, hogy elkerülhető legyen a hamis színek rögzítése (moiré). Van továbbá szenzormozgatásos stabilizáció (6,5 FÉ hatékonyság, ha a megfelelő, szintén stabilizált Panasonic objektívvel együttesen használjuk), és egy beépített aktív hűtőrendszer, amit a váz és a hátsó kijelző közé építettek. Ez a ventilátor és hűtőborda kombináció megakadályozza a rendszer túlmelegedését, így már nincs akadálya az időkorlát nélküli felvételkészítésnek!

Kép forrása: Panasonic

A DC-S1H előnye az S1 és az S1R vázakkal szemben, hogy a kijelzője kihajtható és elforgatható, így akár szelfizhetnek is vele a mazochisták. Az elektronikus kereső ugyanaz a nagyfelbontású egység, ami az S1/S1R párosban is megtalálható, így nem csak a kijelzővel, külső monitorokkal, hanem adott esetben az EVF-fel is élmény lesz a komponálás. A váztestet a mérnökök teleszórták különböző aljzatokkal, így a természetesnek vehető mikrofon be-, fejhallgató kimenet mellett megtaláljuk még a „rendes méretű” HDMI, az időszinkron, és az USB-C csatlakozókat is. Beépített, fantomtápos XLR aljzatok nincsenek, de ezeket az opcionális adapterrel pótolhatjuk (ez utóbbival 48 és 96 kHz-es hangot is felvehetünk).

Kép forrása: Panasonic

Az adattárolásra két UHS-II kompatibilis SD memóriakártya foglalat áll rendelkezésünkre, amik még a legnagyobb adatsűrűségekkel is megbirkóznak (V90 szabvány). A Panasonic Lumix DC-S1H szeptember végétől lesz megvásárolható, ára 4000 dollár körül alakul majd.

Kép forrása: Panasonic

Sajtóközlemény

A Panasonic bemutatta új teljes képmezős (full frame), tükör nélküli fényképezőgépét,
a LUMIX S1H-t, amely moziminőségű videokészítést nyújt és a világ első 6K/24p (3:2)*1 felvételt biztosító készüléke

A Panasonic büszkén jelenti be az új, teljes képmezős érzékelővel rendelkező, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli LUMIX S1H fényképezőgépet.

Ahogyan azt már a fejlesztés során bejelentették, a LUMIX S1H az első fényképezőgép a világon, amely a következő jellemzők mellett képes videofelvételeket készíteni: 6K/24p *1 (képarány: 3:2), 5,9K/30p (képarány: 16:9), és 10-bit 60p 4K/C4K.*2 *3

Kép forrása: Panasonic

Az újonnan kifejlesztett 24,2 megapixeles teljes képmezős érzékelő Dual Native ISO-val rendelkezik, amely nagy fényérzékenység mellett is minimális szinten tartja a zajt. Ehhez társul a Venus Engine optimális jelfeldolgozása, amivel nagy fényérzékenység és minimális zajszint érhető el. A LUMIX S1H 14+ fokozatos dinamikatartományt biztosít, amely megfelel egy mozikamera képességének, ráadásul a V-Log / V-Gamut kompatibilis a népszerű VariCam Look kolorimetriával. A LUMIX S1H azzal válik igazán különlegessé, hogy a Panasonic egyedi hőelvezető technológiájának és az integrált ventilátornak köszönhetően bármilyen felvételi módban korlátlan felvételi időt biztosít. HDR (High Dynamic Range) HLG (Hybrid Log Gamma) üzemmódban, 4:2:2 10-bit HDMI-kimenet és anamorf 4:3 üzemmód is elérhető, valamint további praktikus filmes eszközök is rendelkezésre állnak, mint a felvétel- és állapotjelzőfény, a hullámforma monitor és a V-Log View Assist funkció.

Kép forrása: Panasonic

A LUMIX S1H a vázban található képstabilizátorral (Body I.S.) semlegesíti a kézremegésből eredő elmozdulásokat. A Body I.S. (5-tengelyes) és a LUMIX S sorozat objektívjeiben megtalálható O.I.S. (2-tengelyes optikai képstabilizátor) egyesítésével létrehozott Dual I.S. 2 szinte bármilyen elmosódást képes még hatékonyabban megakadályozni, így akár 6,5 fokozattal*4 hosszabb záridő is alkalmazható. A kihajtható és forgatható hátlapi képernyő valamint a 120 fps sebességű képmegjelenítést nyújtó Real View Finder képkereső egyaránt nagy felbontással és kiváló láthatósággal rendelkeznek. Emellett egy nagy méretű megvilágítható státusz LCD is helyett kapott a készülék tetején. Strapabíró kialakítás gondoskodik a kiváló megbízhatóságról a profi videósok és fotósok számára.

A LUMIX S sorozat teljes képmezős (full frame), tükör nélküli fényképezőgépei az L-bajonettet alkalmazzák, amely sokoldalú és időtálló termékeket biztosít a felhasználóknak. Több mint 46 cserélhető objektív, köztük legalább 11 LUMIX S/S PRO objektív kapható vagy lesz hamarosan kapható a Panasonic, a Leica Camera és a Sigma kínálatában, és az objektívválaszték bajonettadapterekkel vagy -átalakítókkal még tovább bővíthető. Az L-Mount így a kreatív lehetőségek szinte határtalan tárházát nyújtja.

Kép forrása: Panasonic

A Panasonic már jó ideje fejleszt olyan professzionális mozikamerákat, amelyek lépést tartanak az iparág éppen aktuális elvárásaival, vagy akár elébe is mennek azoknak. Ugyanakkor a Panasonic volt az a vállalat is, amely a világon elsőként fejlesztett kompakt és könnyű digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeket. Ezeket az innovatív ötleteket ötvözte a LUMIX GH sorozat, amely a filmkészítők igényeinek is megfelelő videorögzítési képességekkel rendelkező fényképezőgép koncepciójával robbant be az iparágba. Mindehhez társult még a teljes képmezős érzékelő, és megszületett a Panasonic legújabb büszkesége a LUMIX S1H, a legkiválóbb tükör nélküli digitális fényképezőgép, amely a létező legjobb teljesítményt nyújtja.

A Panasonic kínálatában most már három innovatív modell található a full frame LUMIX S sorozatban: az S1R, az S1 és az új S1H. A LUMIX S1R ideális a nagy felbontású képek készítéséhez, a LUMIX S1 egy fejlett hibrid fényképezőgép a kiváló minőségű fényképek és videók készítéséhez, a LUMIX S1H-t pedig kifejezetten a filmfelvételek készítésére tervezték és fejlesztették. Ezzel a választékkal a Panasonic elkötelezett, hogy minden professzionális képalkotói igénynek megfeleljen, élen járva a fotó-/videokultúra fejlődésében az új, digitális korszakban.

*1 Teljes képmezős, digitális, cserélhető objektíves rendszer-fényképezőgépként, 2019. augusztus 27-én. Panasonic kutatás.
*2 Teljes képmezős, digitális, cserélhető objektíves rendszer-fényképezőgépként, 2019. augusztus 27-én. Panasonic kutatás. Super 35 mm egyenértékes méretben.
*3 A DCI (Digital Cinema Initiatives) specifikációk szerinti 4K (4096×2160) felbontásra vonatkozik.
*1 A CIPA szabvány alapján [Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=105 mm az S-R24105 illetve f=200 mm az S-R70200 használatakor.] A firmware-t a legfrissebb verzióra kell frissíteni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...