Így fut a Doom egy 1998-ból származó fényképezőgépen

Az eredeti Doom 1993. december 10-én jelent meg PC-re, de időközben számtalan egyéb platformra is átkonvertálták. A legendás játék natívan fut Apple Macintosh, BeOS, Linux, Nextstep, QNX, Windows 95, Windows CE, ZX Spectrum rendszereken, de például a népszerű DOSBox emulátorral a legújabb Windows oprendszereken is működésre lehet bírni. Persze, nem csak számítógépeken, hanem konzolokon és mobiltelefonokon is futtatható a Doom, sőt, a lelkes rajongótábor már különféle okoseszközökre is lekódolta. Az egyik kedvenc retró PC-s YouTube csatornám szerkesztője, Clint Basinger (Lazy Game Reviews – LGR) például egy 1998-ból származó Kodak fényképezőgépen bírta működésre a játékot!

Kép a Doom shareware verziójából, ami Windows 10 alatt is futtatható DOSBoxban

A Kodak Digital Science DC260 Zoom egy 1,6 MP-es CCD szenzoros digitális fényképezőgép, aminek érdekessége, hogy egy PowerPC processzorra, valamint 8 MB RAM-ra épül. A készülék az úgynevezett Digita OS-t futtatja, ami annakidején messze megelőzte korát: az OS lehetővé tette, hogy akár különféle alkalmazásokat is futtassunk a gépen (például képszerkesztőt)! Persze Clint nem holmi unalmas appot akart elindítani a kamerán, hanem egyből a Doom után nyúlt. A telepítés pedig meglepően egyszerűen ment, hiszen a MAMED csapata már több mint egy évtizede átkódolta a játékot, így csupán le kellett tölteni a fájlokat, amik a megfelelő könyvtárakba másolva futásra készen álltak. Ha már egyszer telepítettük a Doomot a Digita OS alá, akkor a fényképezőgép menüjéből el is indíthatjuk azt.

A játék szépen fut a fotómasina saját kijelzőjén is, de a fényképezőgéphez mellékelt A/V kábellel akár tévére is kiküldhetjük a jelet. És hogy Clint milyen eredményt ért el a Doomban, azt itt megnézhetitek videójában! (Forrás: YouTube, petapixel.com, wikipedia)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...