8K felbontású videót, 4K HDR-t és korlátlan 960 kép/mp-es felvételt ígér ez a chip

A Qualcomm egy igazi atombombát dobott a fényképezőgép gyártókra: a legújabb, 865-ös chipje olyan képességekkel bír, amit egyetlen egy végfelhasználói („konzumer”) fotómasina, vagy kamera sem nyújt! A Snapdragon 865 mobil platform okostelefonokhoz készül, és az egyéb funkciói mellett a képalkotó részlege is jócskán fel lett tuningolva. Az elődök óraciklusonként csak egy pixelt tudtak feldolgozni, de a Snapdragon 865 már néggyel is elbír úgy, hogy közben kevesebb energiát fogyaszt, és kevésbé is melegszik. Ezek a tényezők pedig újabb funkcióknak, szolgáltatásoknak engednek teret, így immár nincs akadálya a 8K felbontású mozgóképeknek, a 4K képméretű HDR anyagoknak, vagy az időkorlát nélküli 960 kép/mp-es lassított felvételeknek sem.

Kép forrása: Qualcomm

A Snapdragon 865 másodpercenként két gigapixelnyi adat feldolgozására képes, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 200 MP-es állóképeket lehet vele készíteni, tehát két, egyenként 64 MP-es kameramodul esetén sem kell zárkéslekedéstől félni. Ja, igen: a HEIC (High Efficiency Image Coding) is támogatott. Az óriási számítási kapacitással a valósidőben készített többképkockás zajszűrés is szerepel a repertoárban csakúgy, mint a szintén valósidőben zajló témacsoportosítás, szegmentálás és cserélés a képeken (ez utóbbi a Qualcomm ötödik generációs MI motorjának köszönhető).

A videós szekcióról kicsit bővebben: támogatott a 8K videofelvétel, a 4K HDR (HDR10+, HDR10, HLG, Dolby Vision), a 4K @ 120 fps, vagy a 4K videó melletti sorozatfelvétel készítés. Ezzel a Qualcomm Snapdragon 865 a világ első olyan chipje, ami Dolby Vision videók felvételére képes valósidőben. A 4K @ 120 fps rögzítése mellett a lapkakészlet meg is tudja jeleníteni ezeket a 120 kép/mp-es fájlokat, ha a megfelelő, 120 Hz-es kijelzővel van párosítva. A lassított felvételek szerelmesei is örülhetnek, hiszen ezzel a chippel 720p-ben időkorlát nélkül vehetünk fel 960 kép/mp-es mozgóképeket! Maga a 960 fps-es sebesség többféle telefonnal (sőt, fényképezőgéppel is) lehetséges volt már eddig is, de általában csak pár másodpercig bírták szusszal a készülékek.

A Qualcomm elmondása szerint az első csúcskategóriás mobilok, amelyek a Snapdragon 865-re épülnek, 2020 első negyedévében jelenhetnek meg. A HMD, a Motorola, az Oppo, a Xiaomi már jelezték, hogy dolgoznak ezzel a lapkakészlettel. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...