Az SD formátum még egy jó darabig velünk marad!

A digitális éra hajnala óta (egészen pontosan 1999 augusztusa óta) velünk van a Secure Digital, azaz röviden „SD” memóriakártya formátum, amit az SD Card Association (SDA) fejlesztett ki hordozható eszközökhöz. A MultiMediaCards (MMC) leváltására kifejlesztett kártyaformátum annyira sikeres lett, hogy még manapság is az élen jár. És ezt nem utolsó sorban annak köszönheti, hogy a gyártók folyamatosan fejlesztették, és fejlesztik is a mai napig. A legfrissebb kártyák akár a 300 MB/mp-es olvasási és írási sebességet is képesek elérni, amit még mindig kevés eszköz használ ki maradéktalanul.

Persze, az évek során azért szép számmal jelentek meg konkurens formátumok, mint például az XQD, a CFast, vagy „a jövő SD kártyájának” titulált CFexpress, de ezek jellemzően jóval drágábban kínálják ugyanazt a tárkapacitást, és az extra sebességükre sem nagyon volt szükség. Eddig. A kamerák, fényképezőgépek azonban szépen fejlődnek, egyre nagyobb felbontást kínálnak álló- és mozgókép téren egyaránt, sőt, az egyre növekvő sorozatfelvételi sebesség, a gyorsuló képfrissítési frekvencia is a gyorsabb adathordozók után kiált. Ne feledjük azonban, hogy a gyártók csak nagyon lassan váltanak le egy jól bevált formátumot, főleg akkor, ha tucatnyi (régi, kurrens és új) gépük épül arra.

A csúcskategóriás fényképezőgépek, kamerák, hibridek azonban kikényszerítik az újítást, különben nem tudnának versenyképesek lenni. Itt jelennek meg elsőként az új formátumok, s jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a CFexpress lesz a nyerő. A belépő- és a középkategória készülékei viszont egyrészt nem igénylik az újabb formátumok nyújtotta óriási sebességtöbbletet, másrészt olyan adattárolóval kell működniük, ami olcsón beszerezhető és széles körben elterjedt, azaz bárhol (akár egy benzinkútnál is) kapható. Ez pedig szinte kizárólag az SD formátumról mondható el, s míg a legolcsóbb gépekben sem cserélik le őket valami másra (lásd fent), addig az SD/SDHC/SDXC nem is fog eltűnni a porondról. Hogy mennyi ideje van még hátra a Secure Digitalnak? Ezt nehéz megjósolni, de biztos vagyok benne, hogy még a következő évtizedben is számos olyan fotógép fog megjelenni, ami erre a kártyaformátumra menti majd digitális emlékeinket.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...