Ezzel a szoftverrel stúdiókörülmények közepette „szárazon” gyakorolhatod a megvilágítást!

Biztos lesz köztetek olyan, aki már ismeri, sőt, jó ideje dolgozik is ezzel a remek szoftverrel. Bevallom, én most találkozom először a „set.a.light 3D” alkalmazással, amit Windows, illetve Mac OS alá lehet letölteni, telepíteni. A program segítségével egy teljes fotóstúdiót imitálva gyakorolhatjuk a be- és a megvilágítást. Gyakorlatilag minden komponens, minden apró részlet teljesen egyénre szabható, így kedvünkre választhatunk modellt, megvilágítást (többféle lámpa, vaku stb.), sőt, még kiegészítőket is elhelyezhetünk a térben!

A német elixxier programcsomagjának immár a 2.5.3-as verzióját tölthetjük le akár próbaverzióként is. A 15 napig ingyenesen használható környezetben minden működőképes, s ha elnyerte tetszésünket, kétféle változat közül választhatunk: a Basic 79, a Studio 154 euróba kerül – ezekből az árakból most még korlátozott ideig 15% kedvezményt is kaphatunk online vásárlás esetén. De lássuk, mit is csinálhatunk ezzel az alkalmazással!

Ha nem áll rendelkezésedre egy teljes felszereltségű fotóstúdió, vagy olyan lámpát, vakut szeretnél kipróbálni, amivel (még) nem rendelkezel, vagy egyszerűen csak nincs kedved beüzemelni a rengeteg megvilágítást, és inkább a fotel kényelméből próbálnál ki valami újat, akkor a set.a.light 3D-ben tökéletes társra lelhetsz.

A program próbaverziójának letöltése és telepítése után választhatunk kicsi, közepes, illetve nagy helyiség közül (a későbbiek során akár külön sablonokat is készíthetünk, amiket mentés után később is felhasználhatunk) – ez lesz a fotóstúdiónk, ahol a modellt és a kiegészítőket, valamint a lámpákat, vakukat, fényalakítókat elhelyezhetjük.

A fő tevékenységi területünk a kép bal-közép ablaka lesz, ahol gyakorlatilag a fotós szemszögéből láthatjuk a teljes terepet. Az egérrel bármelyik részletet megfoghatjuk, forgathatjuk, a lámpákra kattintva azok tulajdonságait is átállíthatjuk (fényerő, színhőmérséklet stb.), változtathatunk az állványok magasságán és még sorolhatnám napestig.

A beállításoknál a minőségi beállítások (Quality Settings) alatt az árnyékok, a textúrák, valamint a renderelés minőségét gépünk teljesítményéhez igazíthatjuk, sőt, a kimeneti kép felbontását is meghatározhatjuk.

Ha felépítettük stúdiónkat, elhelyeztük a lámpákat, vakukat, beállítottuk a modellt, elkészíthetjük a virtuális fényképet (ezt ki lehet exportálni JPEG formátumban), sőt, az adott stúdió beállításait is elmenthetjük, ezt a későbbiek során újra betölthetjük, és kedvünk, igényünk szerint átvariálhatjuk.

A set.a.light 3D legfrissebb változatában immár egy közösségi fület (Community) is találunk, ahol a többi felhasználóval oszthatjuk meg beállításainkat, elkészített képeinket, de akár társaloghatunk is arról, hogyan lehetne egy adott feladatot tökéletesen megoldani (bevilágítani). Ha érdekel, hogyan lehet különböző témákat megvilágítani, mindenképp próbáld ki a szoftvert, mert tényleg mindent, a legeslegapróbb részletet is egyénre szabhatod benne! A fejlesztők weboldalán számtalan többletinformációt találsz – erre tessék.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...