Különleges, fizetős firmware-t adott ki a Canon az EOS R vázhoz

Különleges, 100 dollárért megvásárolható vezérlőszoftvert tett elérhetővé a Canon az EOS R fényképezőgépéhez, aminek majd elsősorban a filmkészítők fognak örülni. A hagyományos alapszoftverekkel ellenben ez a firmware nem telepíthető a felhasználó által, a fotómasinát be kell vinni egy Canon szervizközpontba, ahol feltelepítik. Sőt, a Canon kínál olyan EOS R fényképezőgépet is, amire már eleve telepítve van ez a speciális vezérlőszoftver. No, de mi a lényege ennek az újdonságnak?

Kép forrása: Canon

A Canon EOS R fizetős szoftvere a stop motion jellegű animációk szerelmeseinek szól. Ennél az animációs műfajnál képkockánként beállított és fotózott képsorok összefűzésével hozzuk létre a filmet, tehát nagyon időigényes és részletekbe menő a folyamat. A Canon spéci firmware-e az élőkép felbontását növeli az USB-s távvezérlés során, így a szokásos 960 x 640 helyett 1920 x 1280 pixeles képmérettel dolgozhatunk. A Dragonframe nevű szoftverrel használható fényképezőgépek között így a Canon EOS R kínálja a legnagyobb előnézeti felbontást, tehát a finom részleteket és az élességet könnyebb lesz látni, ellenőrizni (példaként a Nikon Z 7 és a Sony A7R IV egyaránt csak 1024 x 680 pixeles képet nyújt, de az Olympus OM-D E-M1 Mark III is csak 1280 x 960 pixeles felbontást kínál).

Az új firmware hátránya, hogy a HDMI aljzaton keresztül zajló jelkimenet le lett tiltva; s bár az élkiemeléses élesség-visszajelzés (focus peaking) működik USB-n keresztül is, azt nem fogjuk látni a fényképezőgép keresőjében, vagy kijelzőjén, ha az alábbi helyzetek érvényesülnek:

  • EF-S optikát használunk,
  • többszörös expozíciót használunk,
  • képvágás/oldalarány esetében nem a teljes képet használjuk,
  • ha az előnézeti képet kinagyítjuk,
  • ha kioldás után nyomva tartjuk a kioldót.

Tehát, akinek szüksége van erre a szakosított vezérlőszoftverre, az 100 dollárért (plusz szervizköltség) megvásárolhatja azt, illetve eleve beszerezhet magának olyan Canon EOS R vázat, amire gyárilag telepítve lett. Egy ilyen gép ára 1900 dollár. Bővebb infóért látogass el a Canon weboldalára. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...