Azonos minőség mellett fele akkora fájlok: jön a H.266 kodek!

A H.264 és a H.265 fejlesztője, a Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut (HHI) bejelentette a H.266 kodek részleteit. Igaz, még a H.265 sem terjedt el orbitális méretben, de már itt is van az utódja, ami fele akkora fájlméret mellett ígér ugyanolyan képminőséget, ami azért – valljuk be – nem kis eredmény! A H.266, avagy más néven „Versatile Video Coding (VVC)” (sokoldalú videó kódolás) előnyeit majd elsősorban az élő műsorközvetítések, avagy streaming során élvezhetjük, hiszen általa a hihetetlen nagy felbontású (pl. 8K), vagy óriási, 360°-os VR adatfolyamok is kezelhetővé válnak.

Az újfajta kódolási eljárásnak a fájlok tárolásakor is óriási szerepe van, hiszen sokkal több, vagy nagyobb felbontású mozgóképeket tárolhatunk ugyanakkora tárhelyen, mint korábban. A H.266/VVC standard előnyeit és részleteit egy bő 500 oldalas dokumentum taglalja – nem is csoda, hiszen a Fraunhofer HHI szakemberei (az Apple, a Microsoft, a Sony, valamint az Intel mérnökeivel karöltve) majdnem három éven át fejlesztették az új szabványt.

Persze, az új tömörítési algoritmusok a fotósokat is előnyhöz juttathatják, hiszen a korábbi H.265/HEVC tömörítési formula, amit az Apple iPhone-ja, illetve a Canon EOS 1Dx Mark III fotómasinája is (opcionálisan) használ, ezzel a jóval hatékonyabb kodekkel lenne helyettesíthető. A JPEG formátum koporsójába gyakorlatilag egy újabb maréknyi szög került..

Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikortól és hogyan kerülhet a köztudatba, illetve a közhasználatba az új kodek, de a korábbiakkal szemben valószínűleg sokkal könnyebben és gyorsabban juthatunk majd hozzá, ami elsősorban a Media Coding Industry Forum (MC-IF) ipari testületnek köszönhető, ami több mint 30 vállalatot foglal össze. A forrás szerint egy-két év, és megjelennek majd az első olyan telefonok, illetve fényképezőgépek és kamerák, amelyek már ismerni fogják ezt a kódolási eljárást is.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...