A Canon reagált az EOS R5 túlmelegedési ügye kapcsán

A napokban több helyről érkezett a hír, hogy a Canon EOS R5 váz nem csak 8K felbontású videók készítése során melegszik túl, hanem már a 4K-s tartalmak rögzítése esetén is túlhevülhet. A Canon most maga válaszolt a feltevésekre, amit alábbiak szerint lehet összefoglalni:

A magas bitráták és a gyors szenzorkiolvasás jelentős hőtermeléssel jár, ami korlátozza a felvétel időtartamát. Az EOS R5 vázát magnéziumötvözetből készítették, hogy az a komponensekről elvezesse a hőt, de ezen túlmenően a gép egy túlmelegedés-gátló funkcióval is el lett látva, ami csökkenti a hőtermelést, ha a készülék készenléti üzemmódban van. A gyártó azért nem épített be hűtőventilátort, hogy a fényképezőgép mérete kompakt maradhasson, s ne kelljen lemondani a szigetelésről (a hűtőventilátor levegőjét ki kellett volna vezetni a váz belsejéből, ugye). A videofelvétel indítása előtt az EOS R5 és az EOS R6 megjeleníti a becsült felvételi időt a készülék hőmérséklete és a beállítások alapján. A gyártó közzé tett egy táblázatot, amiben a felvételi módtól függő felvételi időtartam látható (23°C-os környezeti hőmérsékletet alapul véve). A fényképezőgépek védelmi rendszere minden esetben figyelmezteti a felhasználót, ha a gép belseje közelít a túlmelegedéshez.

Hogyan csökkentsük az EOS R5 hőtermelését? Kapcsoljuk be a túlmelegedés-gátló funkciót. Ha ezt megtettük, a videó képméretét és a képfrissítési frekvenciát a rendszer automatikusan megváltoztatja, ha a készülék készenléti üzemmódba vált, hogy csökkenjen a belső hőmérséklet. Felvételek között ajánlott kikapcsolni, és lehetőleg árnyékos helyen tárolni a gépet, esetleg külső ventilátorral hűthetjük is.

Túlmelegedés esetén az alábbi táblázatból kiolvasható, hogy mennyi ideig kell pihentetni a készüléket, hogy az ismét felvételre bevethető legyen:

A Canon EOS R5 és R6 a legtöbbet kihozza filmfelvétel téren, amit egy ilyen kompakt méretű vázból ki lehet hozni, ám a legnagyobb felbontásban és a legmagasabb képfrissítési frekvenciák használatával elkerülhetetlen a hő termelése. Az EOS R6 például túlmelegedés nélkül képes 29 perc 59 mp-es mozgóképek készítésére 5.1K-s túlmintavételezéses módban (4K 60p kimenettel), de 4K @ 30 fps-sel akár 40 perc is elérhető.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.