Új váz-objektív vásárlása előtt ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak

Már többször volt szó arról, hogy mennyire jó érzés tud lenne egy új cucc használatbavétele, ám azt is tudjuk, hogy ez a jó érzés nem tart sokáig, és általában egy megbánási időszak is követheti. Mit tehetünk tehát, hogy elkerüljük a rossz érzéseket, az anyagi problémákat, és a fölösleges felhalmozást?

Az első és talán egyik legfontosabb kérdés, hogy az új géppel/objektívvel több olyan fotót tudsz-e majd készíteni, amelyekről korábban állandóan lemaradtál. Tehát hasznát veszed-e bolygófotózáskor az új 600 mm F4-nek (nem), a középformátumú vázzal több éles képed lesz a melletted elsuhanó Forma 1 versenyautókról (nem valószínű), szebb portrékat lősz majd a 45 mm tilt/shift objektívvel (nem hiszem), és még sorolhatnám. Persze, az önámítás is egy velős érv, csak épp nem sok hasznát veszed.

Második kérdés: az új 102 MP-es fényképezőgép bizonyára kisebb csodákra lesz képes, de ha már elköltötted rá az összes pénzed, képes leszel-e majd a 300 MB-os nyersfájlokat feldolgozni azzal a 12 éves számítógéppel, ami már a 10 megás fájloktól is lehidalt? Lehet, hogy a géppark fejlesztését előbb a számítógéppel kellene kezdeni?

Harmadik kérdés: tényleg ki fogod használni az új váz új funkcióit, vagy csak a műszaki leírásba lettél szerelmes és igazából semmi közöd a beépített HDR-hez, a 8K felbontású videókhoz (hisz még életedben nem vettél fel mozgóképet, eddig azt se tudtad, mi az a piros színezésű gomb a váz hátoldalán), a csillió mezős fókuszrendszerhez (általában a középső fókuszmezőt használod), és az 50 MP-es felbontásra sincs szükséged, mivel webre fotózol. Nos?

Negyedik kérdés: valójában csak egy kis örömöt szeretnél magadnak a szürke hétköznapokban, vagy munkához, pénztermelésre kell az új színes-szagos cucc? Persze, nincs gond azzal sem, ha csak örömködésre kell az új vas, de már adódik is az utolsó, legfontosabb kérdés:

Ötödik kérdés: van-e pénzed az új dolgokra, vagy minden mást el kell adnod, esetleg hitelt kell felvenned (ez a mostani gazdasági helyzetben, ugye, nem egy túl jó ötlet)? Ha nincs zsé, akkor az összes többi kérdés feltevése fölöslegessé is vált, hiszen a nincsből nem lehet valamit teremteni, igaz? Persze, jó érzés azzal a tudattal lefeküdni, hogy megmentetted a csődtől azt a gyártót, akinek az újdonságaival tértél haza, de elsősorban saját sorsodat tartsd szem előtt!

Az esztelen vásárlások elkerülése végett nyilván fel lehetne még tenni további kérdéseket is, de a végén úgyis a szíved fog győzni, mert ha legbelül már eldöntötted, hogy az a kiszemelt valami neked kell, történjen bármi is, akkor úgyis meg fogod venni. Tapasztalat! (Készült az fstoppers.com cikkének ötlete alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...