Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD – svájci bicska E-bajonettel

Június közepe környékén mutatta be a Tamron a világ első olyan utazózoomját, ami F2.8-ról indul! Igaz, ezt az értéket csak 32 mm-es állásig tudja tartani a Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD, de akkor sem egy rossz dolog, ha rendelkezésünkre áll ez az érték (pl. esti városképekhez, kocsmafotókhoz stb.). Egy átlagos, hasonló átfogású, a full frame lapkák kirajzolására tervezett gumiobjektívnek általában F3.5-4.5-ről indul a nagylátós vége, míg telés végén az F6.3 is abszolút elfogadott. Az A071-es kódszámú lencserendszer kizárólag Sony E-bajonettel vásárolható meg, (egyelőre?) nincs tervbe véve más rendszerek támogatása.

A tubus 18 lencsetagot tartalmaz 14 csoportba rendezve, ahol olyan különleges kialakítású elemeket is megtalálunk, mint például az aszférikust, a hibrid aszférikust, az extra-alacsony szórásút, vagy az alacsony szórásúakat. Természetesen nem maradt le a felületekről a Tamron híres BBAR bevonata sem, ami csökkenti a belső becsillanásokat és megkönnyíti a frontlencse tisztán tartását. A csupán 11,7 cm hosszúságú, 74 mm átmérőjű objektív 576 grammot nyom, legkisebb tárgytávja 19,1, illetve 80 cm (a gyújtótávolság két végén értendő).

A Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD léptetőmotoros élességállítású AF meghajtást alkalmaz, aminek köszönhetően halk és kellően gyors a fókuszálás (nyilván nem veszi fel a versenyt a csúcskategóriás Tamron optikákkal, de a célterületet szem előtt tartva ideális ez a megoldás). A szűrőmenet átmérője 67 mm, a blende írisze 7 db lamellából lett kialakítva. A lencserendszer tubusa időjárásálló szigeteléssel is el van látva, ezért a párás, poros környezetben sem kell azonnal eltenni a fényképezőgépet.

A zoomrendszer 28 mm-es állásban lezárható a „LOCK” feliratú retesszel, ami kissé fölösleges szolgáltatásnak tűnik, ugyanis az összesen három tubusból álló rendszer nagyon passzentos illesztésű, nagyon finoman működik, és a próba során egyáltalán nem volt hajlamos a kizoomolásra még akkor sem, ha lóbáltam a gépet. Kedves részlet, de akkor lenne igazán ütős, ha tetszőleges állásban, vagy legalább a tubuson jelzett gyútávokon is lehetne használni.

Amint a fenti fotón látható, a Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD még 200 milliméterre kihúzva sem lesz túl hosszú. A napellenző gyárilag jár az objektívhez, így azt nem kell külön megvásárolni. Egyébként még a nyári tűző napon sem volt mindig szükség erre a kiegészítőre: ha elő sorban távoli témákat fényképezünk (értsd: 100 mm fölötti gyújtótávolságokkal), akkor akár a fotós táskában is hagyhatjuk, nem fogunk találkozni becsillanásokkal, kontraszt csökkenéssel.


Az üveg frontlencséje körül nincsenek feliratok, ami növeli a diszkrét megjelenést

Az objektív bajonettjét gumigyűrű veszi körül, ami kellő védelmet nyújt a szennyeződések ellen. A hátsó lencsetag zoomoláskor behúzódik a tubusba, így az nem lát el szigetelő/lezáró funkciót.

A próbák során a Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD objektívet egy Sony A7 III fényképezőgépen használtam. Az alábbi felvételek is szépen szemléltetik, mennyire kompakt felépítésű lett ez az újdonság:

Első körben arra voltam kíváncsi, hogy zoomoláskor hogyan változik a kezdő F-érték. Következő számokat kaptam: F2.8 32 mm-ig elérhető, majd F3.2 egészen 43 mm-ig, F3.5 54 mm-ig, F4 80 mm-ig, F4.5 117 mm-ig, F5 148 mm-ig, majd 149 millimétertől F5.6 lesz az induló értékünk. Ha megfigyeljük a sort, látható, hogy akár portrézni is lehet az optikával, hiszen 80 mm-en még F4 a legtágabb választható rekeszérték.

A Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD tubusrendszere olyan passzentosan van illesztve, hogy részben ebből kifolyólag is minimális a középpont elmászása zoomoláskor. A fenti ábrát kétszeresére nagyítottam, hogy látványosabb legyen az elmozdulás, de még így is alig érezhető használat közben.

Kattints bátran!

Ja, és hogy mennyire gyors az AF motor? A fenti képen látható, hogy még egy tarka darázslégy (Sphaerophoria scripta) lekapása sem túl nagy kihívás a rendszernek, bár nyilván ehhez megfelelő fényviszonyok és kellően homogén háttér kell. Egy további előnye a kis Tamronnak, hogy szinte még makrózni is lehet vele:

100%-os képméret

A kis házi légy volt olyan kedves, és felém fordult, miután észrevette, hogy körülötte settenkedem a fotómasinával. Biztosra akart menni, hogy az a felé fordított fekete izé nem egy légycsapó..

A Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD 28 mm-en enyhe hordótorzítású, 35 mm-en szinte teljesen egyenes oldalú a képe, majd 50 mm-től enyhe párnatorzításba kezd. A geometriai torzítás mértéke sosem válik zavaró mértékűvé, és könnyen korrigálható – már akár a fényképezőgép menüjében is, mivel a Sony A7 III képes e jelenség kompenzálására.

Egy ekkora átfogású, kedvező árú lencserendszertől nem lehet elvárni, hogy a teljes tartományban, vagy akár csak részlegesen is parfokális legyen. Nos, a Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD nem is az, tehát zoomolás után újra élességet kell majd állítani kioldás előtt.

A filmkészítők is örülhetnek, mivel viszonylag csekély a fókuszlégzés mértéke, így fókuszhúzáskor nem a látószög változása lesz a legkritikusabb elem.

A peremsötétedés 28 milliméteres állásban a leglátványosabb, a közepes tartományokban egyáltalán nem vészes, majd 200 mm-en megint felerősödik egy picit. Ezt azonban könnyen és gyorsan lehet korrigálni utólagosan, vagy a fotómasina menüjében.

A Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD használata során színhibát sehol sem tapasztaltam, és a becsillanások sem jelentkeztek a felvételeken. A fentebb felsorolt lencsetagok és a különleges bevonatok miatt ezen nem is csodálkoztam. Kattints ide, hogy eljuss a képmintákhoz!

Értékelés

Kompakt méretek és csekély tömeg csupán kettő a számos előny közül. A Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD egy igazi „svájci bicska” objektív, hiszen tartományát és képességeit tekintve rendkívül sokoldalúan bevethető! 28 mm-en F2.8 a kezdő F-érték, amivel igazi „kocsmai” fotós optikává avanzsálódik – egy sejtelmes megvilágítású romkocsmában töltött est a haverokkal csak úgy jó, ha azt dokumentáljuk is.. A kis Tamron portréobjektívként is megállja a helyét, hiszen 80 mm-en még F4-ig nyithatjuk a blende íriszét. A makró szerelmesei sem fognak benne csalódni: 200 mm-en olyan rovarokat is leképelhetünk, amelyek amúgy már elszöknének a frontlencse elől. Az AF motor is kellően gyors, s bár nem veheti fel a versenyt a „nagyágyúkkal”, azért szégyenkezni sem kell vele. Nincs CA, a peremsötétedés és a geometriai torzítás sem kezelhetetlen, a képélesség és a kontraszt pedig kiváló ebben a kategóriában. Aki gyakran utazik, és nem szeretne egy fél fotós koffert magával cipelni, az próbálja ki a Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD-t, biztos nem fog benne csalódni. Ja, és az ára: bruttó 299 900,- forintot kérnek érte a Tripont webshopjában, ami egyáltalán nem rossz ajánlat! Szerintem ebben a kategóriában egyértelműen kiérdemelte a „Kedvenc” plecsnit!

Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD

A Tamron 28-200 mm F2.8-5.6 Di III RXD objektívet a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra. Műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...