A Samsung új képérzékelője is az okostelefonokat erősíti

A Samsung egy új fejlesztésű szenzor műszaki adatlapját mutatta be. A 14 nm-es csíkszélességű lapka több rétegből épül fel, legfontosabb újdonsága a nagy képfelbontás és a csökkentett fogyasztás. Az újdonság két egységből áll: az egyik a 12 MP-es, hátsó megvilágítású CMOS, ami 65 nm-es csíkszélességű, a másik – a feldolgozó réteg, ami a 12 MP-es alatt helyezkedik el – a vezetékezést és az analóg részegységeket tartalmazza (ez a 14 nm-es). A 14 nm-es gyártástechnológiának hála az egység fogyasztása akár 29%-kal alacsonyabb lehet a mostani 65/28 nm-es érzékelőknél.

Kép forrása: Samsung

A Samsung elmondása szerint az új szenzor 120 kép/mp-es képfrissítésre képes 612 mW fogyasztása mellett. Az analóg és a digitális részegységek 2,2/0,8 voltról működnek. Az új chippel tehát alacsonyabb lehet a telefon fogyasztása, kevesebb hő termelődik, alacsonyabb lesz a zajszint és gyorsabb kiolvasás valósítható meg. Persze, a pixelek mérete újfent kisebb lett, így majd még nagyobb felbontású lapkákat lehet gyártani a telefonok kameramoduljaiba. Bár a kisebb pixelek kevésbé érzékenyek, a gyártó ezt a hátrányt pixelösszevonással orvosolná (Tetracell 2×2, vagy Nanocell 3×3).

A koreai cég szóvivője külön hangsúlyt adott annak, hogy a csökkentett fogyasztás kritikus pont a 8K felbontású mozgóképek rögzítésében, ugyanis jelenleg elsősorban a magas áramfogyasztás szab gátat videóink felbontásának. De kár, hogy a Samsung kiszállt a fényképezőgépek gyártásából.. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...