Valószínűleg ez az „atomreaktor” lesz a DJI és a GoPro eszközeinek szíve

Az Ambarella bemutatta legújabb SoC chipjét, ami a CV5 névre hallgat. A félvezetőgyártó kifejezetten a képalkotó hardverek, rendszerek tervezésére szakosodott, így várhatóan a CV5 lesz majd a kalandkamerák és drónok következő generációjának központi eleme. Az 5 mikronos csíkszélességgel előállított lapka igen erősnek mutatkozik, hiszen egyszerre vagy egy 8K, vagy négy darab 4K felbontású mozgókép-folyamot tud feldolgozni – minimális energiahasználat mellett. A chipben rengeteg lehetőség lapul, többek között a manapság oly divatos mesterséges intelligencia számára is marad bőven számítási kapacitás.

Kép forrása: Ambarella

Bár az Ambarella neve nem cseng olyan ismerősen, mint pár konkurens gyártóé, a Santa Clara-i cég immár 2008 óta látja el a kalandkamera és drón termékek fejlesztőit különféle chipkészletekkel. Az új CV5 SoC (System on a Chip) alapját a CVflow MI motor alkotja, amiben két darab, 1,6 GHz-es Arm Cortex-A76 CPU található. A mozgóképek csúcsát a 60 kép/mp-es képfrissítésű, 8K felbontású adatfolyam jelenti, ami lehet H.264, vagy H.265 kódolású. A legszebb az egészben, hogy az ilyen óriási adathalmaz feldolgozása során is csupán 5 Wattot fogyaszt a rendszer, ami tovább csökkenthető akár 2 Wattig, ha 30 kép/mp-re csökkentjük a képfrissítést. A CV5-tel azonban egyszerre négy 4K-s videó folyamatot is lehet kezelni, ami a 360 fokos képet adó kamerák esetében lehet érdekes.

Kép forrása: Ambarella

A hagyományos álló- és mozgóképalkotás mellett a CV5 a gépi tanuláshoz is feldolgozhatja a „látottakat”. A különleges képalkotó módok közt megtalálhatjuk a HDR és a timelapse funkciókat, valamint az arckövetést. A drónokban való alkalmazást megkönnyíti, hogy a chip a LiDAR és a ToF szenzoroktól érkező adatokat is kezeli, így a képkészítéssel párhuzamosan működik például a tárgyfelismerés, a repülési útvonaltervezés stb. Az Ambarella egyelőre nem tette közkincsé, hogy kiket fog ellátni az új chipjével, de nagy valószínűséggel a DJI, a GoPro, vagy a Parrot neve biztosan szerepel a listán. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.