102 MP egy kisebb vázban, jóval olcsóbban: ez a FujiFilm GFX100S

2019 májusában a FujiFilm újfent történelmet írt, amikor bejelentette a világ első olyan középformátumú, 102 MP-es fényképezőgépét, amit akár egy átlaghalandó is ki tudna fizetni, ha nagyon akarná. A GFX100 9999 amerikai dollárért vásárolható meg, beépített portrémarkolatába pedig két akkumulátor is helyezhető. Nos, hölgyeim és uraim, a FujiFilm most ismét nagyon odatette magát, és elhozta nekünk ezt a 102 MP felbontású, 44 x 36 mm formátumú lapkát egy kisebb, könnyebb és jóval kedvezőbb árú fotómasinába szerelve! Az elmúlt hetek pletykái igaznak bizonyultak, amint a FujiFilm X Summit online rendezvényéből már megtudhattuk, a GFX100S nagyon is valós! A készülékkel a japán gyártó jobban el szeretné terjeszteni a középformátumot, kvázi a full frame lapkás gépeket ledegradálva APS-C szintre. „Több mint full frame” – és valóban, bár a Sony már megépítette 61 MP-es 36 x 24 mm-es lapkával szerelt fényképezőgépét, a 100+ MP-es felbontás valószínűleg egyhamar nem érkezik meg a kisfilm méretű CMOS lapkákra. S ha mégis – mert bizonyára lesz olyan gyártó, aki a csillagok után nyúl –, akkor sem kapjuk meg ugyanazt a dinamikát, ugyanazokat a finom részleteket, ugyanazt a tónus-gazdag képet, amire egy fizikailag nagyobb képszenzor képes.

De hagyjuk a rizsát, gondolom, mindenki inkább arra kíváncsi, mit nyújt nekünk a GFX100S, miről kell – kell egyáltalán? – lemondanunk a GFX100-hoz képest. Nos, a gyártó elmondása szerint a képérzékelőn kívül mindent átterveztek a GFX100-hoz képest: más az IBIS, más az elektronika, más a kezelőfelület stb. A GFX100S-ben a GFX100 tudásának zöme szintén megtalálható. Persze, nincs beépített portrémarkolat, más az áramforrás (ugyanaz, mint az APS-C lapkás kamerákban), nem levehető, s nem forgatható az elektronikus kereső, de nagyjából csak ezek azok a dolgok, amikről kénytelenek leszünk lemondani, ha az S utótagot viselő 102 MP-es vázat választjuk.

A GFX100S tehát egy 102 MP-es BSI CMOS lapka köré épül, ami 44 x 33 mm terjedelmű. Ebben a készülékben is megtaláljuk a szenzormozgatáson alapuló képstabilizátort, ám az kisebb lett, mint a nagyobb modellben. Kisebb mérete ellenére azonban 0,5-1 FÉ-vel jobb teljesítményt nyújt, mint a böszmébb verzió, ráadásul ez a rendszer képes együttműködni az optikákba épített stabilizátorral is. A beépített OLED EVF 3,68 millió képpontot vonultat fel, 0,77-szeres a nagyítása, szóval nem egy kimagasló darab, de a dolgát megteszi ez is. Egy szoftveres újdonság, aminek egyesek bizonyára örülni fognak: megérkezett a „Nostalgic Negative” névre keresztelt, a 70-es évek stílusjegyeit idéző filmszimuláció, ami csak a tömörített képformátumokkal használható.

A FujiFilm GFX100S-sel videózni is lehet, itt DCI 4K felbontásban a 30 kép/mp a csúcs, amit H.264, vagy H.265 konténerbe csomagolva ment el a masina legfeljebb 400 Mbps-os adatfolyamban. HDMI-n keresztül 10-bit 4:2:2 tömörítésű jelfolyamot küldhetünk, vagy 12-bites RAW-t. Felvétel során a digitális stabilizációt is bekapcsolhatjuk, ekkor azonban 1,1-szeres képvágással kell számolnunk.

Adatainkat két darab, UHS-II kompatibilis memóriakártyára menthetjük; a sorozatfelvételi sebesség legfeljebb 5 kép/mp lehet, ami a felbontást szem előtt tartva nem rossz eredmény. A készülék hátoldalán egy 3,2”-os, érintésérzékeny, dönthető, 2,36 millió képpontos kijelző található, amit oldalirányba is ki lehet nyitni. A február-márciustól kapható gépért a FujiFilm 5999 dollárt kér. (Képek forrása: FujiFilm)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...