A Shutterstock felvásárolja a TurboSquid ügynökséget

Jó nagyra hízik a Shutterstock képügynökség, ugyanis 75 millió dollárért felvásárolja a 3D-s (renderelt) „fotók” legnagyobb kereskedőjét, a TurboSquidet. A Shutterstock az akvizícióval az egyre nagyobb hangsúlyt kapó fotorealisztikus 3D-s képek és videók iránti igényeket óhajtja kielégíteni. A felvásárlás részeként a PixelSquid is a Shutterstockhoz kerül. Az előre renderelt képek előnye a hagyományos fotókkal szemben, hogy azonnal elérhetők, igény és kompozíció szerint forgathatók (nem kell például egy asztalt többször, többféle szögből lefényképezni), és helyettesíthetik az egyébként nehezen, nehézkesen lefényképezhető termékeket.

A digitális modellezés és a 3D renderelő szoftverek egyre elérhetőbbé váltak az elmúlt évek során; a 3D művészeknek gyakorlatilag csupán egy nagyobb teljesítményű számítógépre van szükségük bármilyen tárgy, épület, jármű, de akár állat, vagy személy lemodellezéséhez. A térbeli digitális alkotást pedig tetszőleges látószögből és beállítással lehet 2D környezetbe illeszteni.

Balra a renderelt, míg jobbra a fényképezett termék – a számítógéppel alkotott terméknek nem csak a kapacitása nagyobb..

Stan Pavlovsky, a Shutterstock vezetője szerint a 3D, a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság tartalmak folyamatos térnyerése és a fogyasztók e különleges, formabontó technológia iránti igénye a piacvezető TurboSquid felvásárlásával válik kielégíthetővé. Egyre több alkotó (pl. filmkészítők, játékfejlesztők, e-kereskedők) nyúl a 3D-hez. Persze, a számítógép által generált képek használatának ötlete nem újdonság: több piacvezető vállalat használt már renderelt termékfotót „igazi” fényképek helyett katalógusában. De a járműipar is szívesen és gyakran használ renderelt képeket, videókat valódi termékek helyett – nem utolsósorban a költségcsökkentés miatt.

Hogy mit hoz a jövő, hogy valóban kiszorítják-e majd a számítógép által alkotott termékfotók a tárgyfotósok munkáit, azt egyelőre nem tudni, hiszen mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...