Komoly firmware frissítés érkezik a Nikon Z 6II és Z 7II gépekhez

A szokásos apróbb hibajavításokon túl hasznos funkciókkal és többlettudással megspékelt vezérlőszoftvereket kap a Nikon két új, tükörnélküli fényképezőgépe, a Z 6II és a Z 7II. Az 1.10-es számot viselő programcsomag telepítése után a két említett fotógép képes lesz többek között a 4K @ 60 fps videóra, elérhetővé válik a Blackmagic RAW, és a szemfelismerő AF is hatékonyabban működik majd. Azért „majd”, mert a Nikon egyelőre csak beharangozta a frissítést, a fájlok csak február 25-től válnak elérhetővé a terméktámogatási oldalakon.

A 4K @ 60 fps felbontású mozgókép rögzítés azonban csak DX képvágásos módban lesz elérhető „Normál” képminőség mellett. A szemfelismerő autofókusz hatékonyságát elsősorban emberi portréalanyokra hegyezték ki az új alapszoftverben: itt a rendszer az emberek szemét még akkor is felismeri, ha az alany arca kisebb, mint amivel az 1.00-ás firmware még elboldogult. Szintén komoly újdonság a Blackmagic RAW, ahol a Nikon Z 6II és a Z 7II gépek nyers adatfolyamait vehetjük fel a Blackmagic Design Video Assist 5” 12G HDR, illetve a Video Assist 7” 12G HDR külső monitorokkal/felvevőkkel. Ez utóbbi funkcióhoz azonban alapkövetelmény – csakúgy, mint a Z 6 és a Z 7 esetében – a Blackmagic RAW 200 dolláros frissítése, amihez a fényképezőgépeket be kell küldeni a helyileg illetékes Nikon márkaszervizbe. Ha azonban ezt megtesszük, az említett készülékekkel mind a Blackmagic, mind a ProRes RAW használhatóvá válik (külső felvevőtől függően, ugye).

S ha már szó esett a ProRes RAW-ról: az új csomaggal immár lehető lesz az ISO és a színhőmérséklet beállítása is a Final Cut Pro X-ben, ha Atomos Ninja V-re rögzítettük ProRes RAW állományainkat. A firmware frissítéseket – ahogyan már említettem – február 25-től lehet majd letölteni a fenti linkeket követve.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...