Hú, ettől megjön a kedved a fotózáshoz: a Hasselblad 907X rendszere

Bevezető, külsőségek

Úgy gondoltam – és a körülmények is úgy adták -, hogy ezúttal nem egy analitikus, száraz terméktesztet írok, hanem inkább az élményeimet osztom meg veletek a Hasselblad középformátumú rendszere kapcsán. Igazából nem is lehetne nagyon szárazon írni erről a szettről, hiszen már a kialakítása is „érzékszerveinket ingerlő”, afféle klasszikus irányvonalat követő. A Hasselblad 907X szigorúan nézve csak egy vékonyka közdarab, amit a hátfal és az objektív közé pattinthatunk be, gyakorlatilag ez tartalmazza magát a bajonettet (V rendszerű és XCD objektívek csavarhatók rá). A gyártó hazai forgalmazója, a Tripont Foto Video Kft. egy ilyen egységet, egy CFV II 50C hátfalat, egy Control Gripet („vezérlőmarkolat”), egy optikai keresőt, valamint egy XCD 45 mm F3.5 objektívet (ekv. 35 mm full frame-re vetítve) adott kölcsön a próbára. A remek utcai fotós szettel ellátva próbálhattam ki magam ismét a középformátum világában.

Ennek a rendszernek a lelke az 50 MP-es CFV II 50C hátfal, amiben egy 44 x 33 mm-es képérzékelő (egészen pontosan 43,8 x 32,9 mm) látja el a főszerepet, amivel 8272 x 6200 pixeles fényképeket készíthetünk. A felvételi formátum lehet 3FR (átlagosan 100 MB, 16-bites színmélység csatornánként, 14 FÉ dinamikaátfogás), JPEG (kb. 18 MB), 8-bites TIFF (kb. 150 MB), de meglepő módon mozgóképeket is rögzíthetünk, amelyek legfeljebb 2720 x 1530 pixelesek (a készülék a teljes szenzorszélességet kihasználja videók felvételekor, a képarány 16:9), és maximum 29 perc 59 mp terjedelműek lehetnek. A tömörítés H.264, a képfrissítés 29,97 kép/mp. Állóképeinknél a beállítható érzékenységi tartomány meglepően konzervatív: ISO 100 és ISO 25600 között operálhatunk.


A teljes szett gyönyörű szép, és rendkívül kompakt

Két darab SD memóriakártya foglalat áll rendelkezésünkre, amelyek UHS-II kompatibilisek – a tekintélyes RAW fájlméretek miatt érdemes a leggyorsabb SD kártyákat használni! Ha két azonos kártyát használunk, a felhasználás módja lehet túlcsordulás, vagy tükrözés. A próba során megelégedtem egyetlen SanDisk 32 GB-os 300 MB/mp sebességű, UHS-II kompatibilis tárolóval, ami jó választásnak bizonyult.


Fent az akkumulátor, alatta a két SD foglalat látható – ettől kisebb már tényleg nem lehet egy KF hátfal!

A Hasselblad 907X szett kezelőfelülete rendkívül puritán, tényleg csak olyan vezérlőkkel látták el, amelyekre okvetlenül szükségünk lehet fotózáskor. Biztos lesz olyan fotós, aki hiányolni fogja a tucatnyi egyedileg kiosztható nyomógombot, de nekem ezek nagyon nem hiányoztak, a gép kezelése így legalább csukott szemmel is megoldható és rendkívül kényelmes. A paraméterek beállításában a 3,2”-os érintőképernyő is kezünk alá dolgozik, a gyorsmenüben minden releváns érték azonnal elénk tárul és kényelmesen, nagy piktogramokon keresztül módosítható.


A kijelzőt felfelé, kb. vízszintig dönthetjük, ami „csípőből” fotózáskor jelent nem kis előnyt

Visszatérve a kezelőfelületre: aki nem akarja, annak tulajdonképpen a markolatra sem lesz szüksége, hiszen a „vázon” megtalálható egy darab vezérlőgyűrű a kioldóval (lenti képen bal alsó sarokban – jobbra az objektív reteszének oldója):

A markolat nélküli szett ettől kompaktabb pedig már nem is nagyon lehetne, hiszen a hátfalban van az akkumulátor mellett a két memóriakártya foglalat, valamint a teljes elektronika, amitől működik a gép:

A Hasselblad CFV II 50C előnye, hogy a hátfalra a gyártó régebbi, V System filmes vázait is felcsatlakoztathatjuk, sőt, a megfelelő adapterrel a HC/HCD, V System, valamint az XPan objektíveket is használhatjuk.

Az akkumulátort külön megvásárolható asztali töltővel, vagy a vázban, USB-C aljzaton keresztül is tölthetjük. Különálló töltőt nem kértem a szetthez, de USB-n keresztül sem volt vészesen hosszú a teljesen lemerült áramforrás feltöltése: kb. 2,5 óra alatt elérte a 100%-os szintet.


Az a kis csapóajtó ott oldalt rejti az USB-C aljzatot

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...