SD Express memóriakártyát fejleszt a Lexar

Egyelőre nem tudni, hogy kinek, milyen gépekhez fejleszti új memóriakártyáit a Lexar, hiszen az SD Express eddig nem nagyon támogatott a fényképezőgép gyártók által. A PCIe 4.0 csatolófelületű egységekkel akár háromszor akkora adatátviteli sebesség érhető el, mint a mostani leggyorsabb UHS-II egységekkel. A Lexar ráadásul nem csak az SD Express, hanem a microSD Express formátumra is ráfekszik: legfeljebb 256 GB kapacitású egységeket gyártanak majd (az SD Express-ből 512 GB lesz a legdrágább). A mérnökök azt ígérik, hogy mindkét formátum közel azonos sebességre lesz képes, ahol majd 410 MB/mp-cel írhatjuk, illetve 824 MB/mp-cel olvashatjuk a tartalmakat.

SD Express – a kártyák kompatibilisek az SD UHS-I formátummal (Kép forrása: sdcard.org)

Egyébként maga az SD Express formátum nem új keletű dolog, az SD Association évekkel ezelőtt hívta életbe válaszul a CFexpress formátum által kirobbantott versenyhelyzetre. Az SD Express előnye, hogy a gyorsabb írási és olvasási sebessége mellett kompatibilis marad a korábbi SD formátumokkal, azaz régebbi gépekben is használhatnánk ezeket a memóriakártyákat – értelemszerűen a készülék által diktált tempó erejéig. Bár ezek az infók jól hangzanak, az SD Express formátumot már egy ideje nem fejleszti senki aktívan, mivel nem tökéletes. A fentebb említett kompatibilitás például legfeljebb UHS-I szintet hozna, ráadásul azok számára, akik ragaszkodnak az SD formátumhoz, ott a CFexpress Type A.

Bár 2020-ban frissült az SD Express specifikációja, így elméletileg akár már 3983 MB/mp-es adatátviteli sebesség is elérhető lenne, de arra nem derült fény, hogy megoldódtak-e a kompatibilitási problémák, mivel senki sem érdeklődött a formátum iránt. Mindezek ellenére a Lexar elszántságát senki sem kérdőjelezheti meg, 2022-ben már meg is vásárolhatjuk első SD Express kártyáinkat. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...