EcoFlow River Max – sokkal több, mint hordozható áramforrás!

Gyakran utazol? Sokat vagy terepen? Nem elég az USB-s külső áramforrás teljesítménye? Szerencsére már van megoldás azokra az esetekre is, ha hálózati feszültségre lenne szükséged akár huzamosabb időre, akár nagyobb áramigényű fogyasztó miatt! Immár Magyarországon is elérhetőek például az EcoFlow hordozható erőműi, amelyek nem viccből, nem alaptalanul kapták ezt a hangzatos nevet!

A gyártó többféle méretben és teljesítménnyel kínálja hordozható áramforrásait. Mostani cikkemmel egy olyan modellt szeretnék nektek bemutatni, ami – szerintem – egy arany középutat képvisel a megfizethetőség, a méret/tömeg és a teljesítmény háromszögében! Az EcoFlow River Max legfontosabb paraméterei a következők:

  • Mérete: 289 x 184 x 235 mm
  • Tömeg: 7,7 kg
  • Kapacitás: 576 Wh
  • Kimeneti teljesítmény: 600 W (1200 W csúcsteljesítmény) a hálózati konnektorokon, 136 W az autós csatlakozón, 5 V DC, 2,4 A, 12 W az USB-A aljzaton (maximum értékek), 5 V DC, 9 V DC, 12 V DC,15 V DC, 20 V DC, 5 A, 100 W maximum az USB-C aljzaton, illetve 13,6 V, 3 A a DC5521 porton
  • Beépített akkumulátor: 28,8 V lítium-ion (500 töltési ciklust bír 80+ százalékos töltöttségre)
  • Töltés fali aljzaton keresztül (230 V): kb. 1 óra alatt 80%-ra tölthető, 1,6 óra alatt teljesen feltölthető
  • Töltés napelemmel: 3-6 óra alatt 2 db 110 wattos panellel, illetve 4,8-9,6 óra alatt egy 160 wattos panellel
  • Töltés autó akkumulátorról: 6,5 óra alatt
  • Használati hőmérséklet: -20 és +45°C között
  • Töltési hőmérséklet: 0 és +45°C között
  • Védelmi rendszerek: túlfeszültség elleni, túlterhelés elleni, túlmelegedés elleni, zárlat elleni, túl alacsony hőmérséklet elleni, túl alacsony felszültség elleni, túláram elleni
  • Garanciaidő: 2 év

A terméket fotós szemszögből vizsgálva azonnal a megvilágítás (vakuk, lámpák) áramellátása juthat eszünkbe, de az EcoFlow River Max – hála a sokrétű csatolófelületének – számos egyéb kiegészítő, illetve berendezés meghajtására is bevethető. Nézzük meg az előlapot:

Balra egy igen erős fényű LED lámpa található, ami többféle fényerővel világíthat, de akár SOS vészjelzésre is használható. Középen a kijelzőn láthatjuk az erőmű állapotát (töltöttség, hátralévő akkuidő stb.), illetve közvetlenül alatta az USB szekció található. Jobbra az autós dugalj és a két DC5521 port helyezkedik. Minden szekció külön kapcsolóval aktiválható/deaktiválható, így amire nincs szükség, az még minimális áramot sem fogyaszthat, ha lekapcsoljuk. A készülék alsó harmadoló vonala RGB LED fényekkel van díszítve, ami nem kapcsolható ki. Ez a fénysor növeli a berendezés láthatóságát, ami éjszaka, illetve sötét környezetben (pl. barlang, pince és hasonlók) szolgál biztonsági funkcióként.

Az EcoFlow River Max egyik oldalán a két 230 V konnektort találjuk (természetesen ez a részegység is külön aktiválható/deaktiválható), míg a másikon az erőmű akkujának töltését szolgáló aljzatok lettek elhelyezve egy csapóajtó alá (itt található a biztosíték is).

A hordozható erőmű hátoldalán a márkajelzésen kívül semmit nem találunk:

A River Max tetején egy masszív markolatot helyeztek el a tervezők; ennél fogva akár lóbálhatjuk is a készüléket, nem fog egyhamar leválni róla.

Bár az EcoFlow River Max erőművét a saját kezelőfelületén elhelyezett kapcsolókkal is lehet vezérelni, a gyártó Android és iOS operációsrendszerek alatt futó ingyenes alkalmazásával („EcoFlow”) okoseszközzel is hozzáférést kapunk a rendszerhez (WiFi-n keresztül), sőt, monitorozhatjuk a töltöttséget, a töltést, az áramfogyasztást és még ezernyi paramétert! Az app az adott OS alkalmazás-áruházában érhető el. Az első futtatás során regisztrálnunk kell a gyártónál, ahol egy email címet és egy jelszót kell beállítanunk.

A telefonon, vagy táblagépen kapcsoljuk be az internetelérést és a WiFi-t, majd indítsuk el az EcoFlow alkalmazást. A regisztrációt követően használatba is vehetjük a szoftvert, amely első lépésben arra kér minket, hogy válasszuk ki a vezérelni, felügyelni kívánt terméket (esetemben az EcoFlow River Maxot). Fontos lehet, hogy az első párosítás előtt az erőműn benyomjuk és addig nyomva is tartsuk az iOT gombot, míg a WiFi ikon villogni nem kezd rajta. Innentől már megy minden magától, mint a karikacsapás! Ha él a kapcsolat erőmű és okoseszköz között, akkor az alábbi képernyőket láthatjuk:

Kattints!

A fenti kollázs első képkockáján látható, hogy nincs semmi fogyasztó rákötve az áramforrásra, így az 77%-os töltöttség mellett „99 órányi áramot” biztosít (ez nyilvánvalóan csak egy becsült érték). A töltöttségi ábra alatt a be- és a kimeneti teljesítmény látható, alatta a töltés adatai (az X-BOOST gyorstöltéssel 1 óra alatt feltölthetjük 80%-ra a beépített akkut), majd a beépített LED lámpa, az autós aljzat, illetve az USB részleg paraméterei láthatók. Minden szekciót aktiválhatunk/deaktiválhatunk az alkalmazásból is!

A következő képkockán a beállításokat tekinthetjük meg. Itt található például a töltés módja, a hangjelzés engedélyezése, az automatikus kikapcsolás időzítése és egyéb paraméter. A harmadik és a negyedik képernyőképen a készülék műszakai adatait olvashatjuk el.

Gondoltam, kissé rendhagyó módon teszem próbára a mobil erőművet, s nem egy fényképezőgép akkutöltőjével mosolyogtatom meg, hanem valami combosabb fogyasztóval terhelem le. Rákötöttem hát tartalék számítógépemet, ami egy Intel DH67CL alaplappal, egy 3,2 GHz-es Xeon CPU-val (4 magos, 4 szálas), 4 x 4 GB DDR3 RAM-mal, egy SATA SSD-vel, valamint egy nVidia GTX 285 videokártyával és a teljes rendszert meghajtó 700 wattos táppal van felszerelve. A PC-t egy fogyasztásmérő közbeiktatásával csatlakoztattam az EcoFlow River Maxra.

A rendszer simán elindult az erőműről anélkül, hogy az a fali aljzatba lett volna csatlakoztatva, igaz, az indulóáram csupán 100 W körül mozgott.

Hogy a videokártyát is bekapcsoljam a fogyasztók körébe, elindítottam pár 3D alkalmazást, aminek kapcsán 270 wattig is felment a rendszer fogyasztása. Az EcoFlow River Max zokszó nélkül bírta a tesztet, igaz, a kezdeti 77%-os töltöttség nyolc perc alatt lement 71%-ra. Az erőmű ekkor még 1 óra 27 percnyi hátralévő időt jósolt, ami nagyon hosszú időtartam egy hagyományos szünetmentes táphoz képest (ráadásul a szünetmentes tápok nem szeretik, ha gépet indítunk róluk)!

Az EcoFlow River Maxot működés közben is csatlakoztathatjuk a hálózati áramhoz: ha nincs terhelve (nincs rajta fogyasztó) elindul a töltés, ha bekapcsolt fogyasztó van rajta, akkor elvileg töltés nélkül „átküldi” magán a 230 voltot. A fenti képen az alkalmazásban viszont az látható, hogy az erőmű saját akkuját is tölti (kb. 500 W felvétele), miközben kiszolgálja a rákötött számítógépet (747 W összesített fogyasztás).

Értékelés

Az EcoFlow River Maxot nem véletlenül hívják „erőműnek”, hiszen jóval többet tud, mint egy hagyományos külső áramforrás, vagy egy szünetmentes táp. Már ez a modell is képes arra, hogy akár nagy indítóáramú fogyasztókat szolgáljon ki; a többórás hálózatfüggetlen működés nem csak praktikus, de akár életmentő is lehet. Saját kis fogyasztóimmal nem tudtam igazán megizzasztani az eszközt, s bár a forgalmazó szerint akár egy mosógéppel is kipróbálhatnám, azért odáig nem merészkedtem el a River Max esetében. Nagyon kényelmes az okoseszközzel való távfelügyeleti, távvezérlési opció! Az EcoFlow River Max ráadásul nem kerül sokkal többe, mint egy minőségi szünetmentes tápegység: bruttó 249 900 forintért vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. szaküzletében, illetve webshopjában. Tőlem jár neki a „Kedvenc” biléta!

EcoFlow River Max

Az EcoFlow River Max erőművet a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra. Az eszköz műszaki paraméterei a gyártó weboldalán érhetőek el.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...