Érdekességek a szombat reggeli ébredéshez

Canon

A Canon több szabadalmi bejegyzése árulkodik arról, hogy a gyártó RF-bajonettes makró objektíveken ügyködik. Bár az már eddig is ismert tény volt, hogy a szabadalmi bejegyzés még messze nem jelent garanciát arra, hogy a lerajzolt, s leírt ötletből a végén kereskedelmi termék is lesz, a Canon újdonságai közül legalább az egyik nagy eséllyel meg fog valósulni. A bejegyzések két új, RF-bajonettes makró optikát írnak le: az egyik a klasszikus 180 mm F3.5, míg a másik egy 200 mm F4 lencserendszer. Ezeket az objektíveket szinte biztos, hogy beépített képstabilizátorral is fel fognak vértezni a fejlesztők – szerintem a 180 mm F3.5 megvalósulása esélyesebb, de az is lehet, hogy a Canon szakít a hagyományokkal, és a 200-ast dobja piacra. (Forrás: canonwatch.com)

Olympus

Az Olympus, azaz OMDS is egy friss(ebb) szabadalmi bejegyzésével keltett izgalmat a napokban: olyan m4/3 fényképezőgépet rajzoltak le, ami csillagkövető funkcióval is rendelkezik. A szolgáltatás működése állítólag a Pentax K-1 II-ben látotthoz hasonló lehet, ahol a képérzékelőt mozgató stabilizációs rendszer végzi a csillag (azaz a Föld) mozgásának követését. Mivel a 4/3-os lapka jóval kisebb a full frame szenzornál, több helye van a vázban, így a mozgástere is nagyobb lehet, amiből az következik, hogy hosszabb záridővel is használható a szolgáltatás. Kiderül, lesz-e ebből valami. (Forrás: 43rumors.com)

Sigma

Korábban már volt szó arról, hogy a Sigma végre a FujiFilm fényképezőgépeihez is tervezhetne objektíveket. Eddig azonban a FujiFilm foggal-körömmel védte bajonettjeinek műszaki rejtelmeit, s a visszafejtés nehézkes, időigényes és drága lett volna. Szerencsére 2020-ban változott az üzleti stratégiája a gyártónak, ami így lehetőséget kínál a Sigmának (is) arra, hogy saját lencserendszereivel kényeztesse a FujiFilm vázak tulajdonosait. A Sigma vezére, Kazuto Yamaki sem zárkózik el az ötlettől: „Tudatában vagyunk annak, hogy nagy az igény a FujiFilm gépeire tervezett Sigma objektívekre. Most azon merengünk, hogyan elégítsük ki a FujiFilm ügyfeleit.”. (Forrás: fujirumors.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...