Ilyet még nem láttál: rendhagyó objektívet mutatott be a Canon!

Nem hittem a szememnek, amikor a Canon frissen bejelentett objektívjéről szóló korai pletykákat olvastam, ugyanis olyan lencserendszert írtak le a források, amilyen egyszerűen nem létezhet! Pedig mégis, hiszen a japán gyártó mérnökei megrajzolták, megtervezték, majd le is gyártották az RF 5.2 mm F2.8L Dual Fisheye objektívet. A termék az EOS VR rendszer része, ráadásul teljes 3D képet készíthetünk vele, amit aztán az Oculus Quest 2, vagy hasonló VR szemüveg kijelzőjén meg is csodálhatunk. A RF 5.2 mm F2.8L Dual Fisheye a világ első olyan optikája, amivel sztereoszkópikus 3D 180° VR képanyagot készíthetünk egyetlen képérzékelő közreműködésével.

Kép forrása: Canon

Az objektív optikai formulája tíz csoportba rendezve összesen 12 lencsetagból áll, aminek két darab UD üvegelem is része. A mérnökök az üvegfelületeket a Super Spectra Coating, a Sub-wavelength Structure Coating, illetve fluorit bevonatokkal is ellátták, melyek a belső becsillanásokat és tükröződéseket hivatottak eliminálni. A két frontlencse közt 60 mm távolság van, a legnagyobb nagyítás 0,03-szoros, az átlós látószög 190°. A hét lamellából álló íriszt F2.8 és F16 közti értékekre szűkíthetjük fél, vagy harmad FÉ értékenként. Az objektív csepp- és porálló szigeteléssel van ellátva, aminek része többek között a bajonettet övező gumigyűrű.

Kép forrása: Canon

Az élességállítás kézzel történik, de a két fényút élességét hatlapú csavarhúzóval külön is be lehet kalibrálni. A 121,1 x 83,6 x 53,5 mm terjedelmű lencserendszer 350 grammot nyom, gyárilag jár hozzá a két porvédő kupak, egy tok, valamint az említett hatlapú csavarhúzó. A Canon RF 5.2 mm F2.8L Dual Fisheye idén decemberben kerül a boltok polcaira, ára 2000 dollár lesz.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...