Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | Sports – természetfotósok álma?

Augusztus elején jelentette be a Sigma a 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | Sports szuper-telefotó objektívet, amivel a japán gyártó javarészt a természetfotósok igényeit szeretné maradéktalanul kielégíteni. Az újdonság legfontosabb jellemzői a kompromisszummentes optikai teljesítmény a teljes gyújtótávolsági tartományban, a gyors, pontos autofókusz, valamint a kiváló építési minőség, valamint az elsőrangú anyaghasználat. A 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | S-hez gyárilag jár egy félkemény tok, két lencsevédő kupak, egy Napellenző, egy vállszíj, egy második, szintén félkemény kialakítású tok a Napellenzőnek, és a levehető talpú állványcsonk. A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | Sports L-bajonettel és Sony E véggel is elérhető.

A Sigma újdonságának tubusában 15 csoportba rendezve összesen 25 lencsetag található, amelyek közül több különleges kialakításnak örvend (4 FLD és 2 SLD lencsetag). Ezek szerepe, hogy a különféle optikai aberrációkat korrigálják, optimális esetben teljesen megszüntessék. A lencserendszer tervezésekor a Sigma mérnökeinek a kiváló képminőség elérése volt az elsődleges célja, ahol a bokeh (a háttér és az előtér elmosása) is fontos szerepet kapott. Szellemkép, belső becsillanás kialakulásának szinte esélye sincs, a kontraszt a teljes tartományban kemény, a felbontás első osztályú (lásd majd képmintákat).

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | S kompatibilis a gyártó 1,4- és 2-szerező telekonvertereivel, azaz akár 1200 mm-re is megnyújthatjuk a fókuszt (és közben megmarad az AF is!). A beépített optikai képstabilizátor kb. 4 FÉ előnyt nyújt, a zoomolást pedig a zoomgyűrűvel, vagy a külső tubus kihúzásával is működtethetjük (Dual Action Zoom rendszer – lásd később), így rendkívül gyorsan rázoomolhatunk a témára. A por- és cseppálló szigeteléssel ellátott objektív tubusán több olyan nyomógombot is találunk, amelyekre a fényképezőgép menüjében különféle funkciókat oszthatunk.

A lencserendszer külsején megtalálható az AF/MF kapcsoló, a fókuszkorlátozó (teljes tartomány, 10 métertől a végtelenig, illetve a legkisebb tárgytávtól tíz méterig), a képstabilizátor kapcsolója (kikapcsolva, standard mód, svenkeléses mód), illetve az egyedi funkciók váltókapcsolója. Ezek mellett találkozhatunk még a zoom mechanizmust rögzítő (150 milliméteres állásban), fékező, illetve szabadon „futni” hagyó tolókapcsolóval: „L” állásban lezárja a zoomot, „T” állásban kellemesen fékezett lesz a mechanizmus működése, így az objektív lóbáláskor sem zoomol ki, valamint az „S” mód, ahol a tolózoomot használhatjuk.

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | S legkisebb tárgytávja 58 cm, amit 150 mm-es gyújtótávolságon érhetünk el. A gyors és pontos élességállításért egy léptetőmotor felel, ami fókuszkövetéskor is rendkívül hatékonyan végzi a dolgát (akár repülő madarakat is lekövethetünk vele). Az élességállítás során mozgó lencsetagok pozícionálását egy precíz mágnes-szenzor is segíti. A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | Sports a legridegebb környezetben is munkára fogható, ami nem csak az időjárásálló szigetelésének köszönhető, hanem további jellemzőinek is, amelyek konkrétan: víz- és olajtaszító bevonat a frontlencsén, magnéziumötvözetből, alumíniumból és termikusan stabil kompozit anyagból kialakított külső. Az Arca-Swiss kompatibilis állványcsonk talpa levehető, így szállításkor még kevesebb helyet igényel az objektív. Egyéb tulajdonságok, szolgáltatások, funkciók:

  • Zoom Torque kapcsoló, avagy beállíthatjuk a zoomgyűrű forgatásához szükséges erő mértékét,
  • 150 mm-en reteszelhető zoomgyűrű,
  • A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG OS HSM | Sports objektívnél 760 grammal könnyebb és 26,6 milliméterrel rövidebb kialakítás,
  • Kompatibilis a váz menüjében bekapcsolható képkorrekciós funkciókkal (vignettálás, geometriai korrekció stb.),
  • DMF és AF+MF kompatibilis,
  • Kilenc darab lamellából épített írisz,
  • Bronzból kialakított precíz, masszív bajonett,
  • 58-280 cm közti legkisebb tárgytáv,
  • 1:2,9 legnagyobb nagyítási arány,
  • 2100 grammos tömeg,
  • 109,4 x 263,6 mm-es terjedelem,
  • L-bajonettel, vagy Sony E véggel elérhető,
  • Arca-Swiss kompatibilis állványcsonk.


A hátsó lencsetag a telekonverterekkel való kompatibilitás végett mélyen a tubus belsejében ül

Annak ellenére, hogy akár 600 milliméterig is kihúzhatjuk a gyújtótávolságot, a Sigma új telezoomja még így is viszonylag kompaktnak mondható. A tesztelés során használt Sony A7 III vázzal jól harmonizál az objektív, ám (hosszabb) fotózás során érdemes legalább egy monopodot használni.

Még mielőtt elfelejteném: a „CUSTOM C1 C2” kapcsolóval a Sigma Optimization Pro szoftverrel előre beállított értékeket hívhatjuk elő. A C1 és a C2 állásokba többféle paraméter menthető el a Sigma USB Dock és az említett program közreműködésével (pl. AF-sebesség, fókuszkorlátozás, képstabilizátor beállításai). Az állványcsonkban az objektív 360°-ban körbeforgatható; 90 fokonként jól érezhető kattanás jelzi a pozíciót, szóval pontosan beállíthatjuk a portré-, vagy a tájkép módot.

Ahogyan fentebb már említettem, a zoomgyűrű mellett az objektív „orrát” is megfoghatjuk, s annak tolásával-húzásával állíthatjuk be a kívánt látószöget. A próba során ennek a funkciónak madarak fotózásakor vettem hasznát, amikor hirtelen át kellett zoomolnom az egyik tollasról a másikra – a zoomgyűrűvel nem sikerült volna időben váltanom. Ha viszont pontos zoomolásra van szükségünk, akkor a gyűrű forgatásával állíthatjuk be a kívánt látómezőt. A tolózoom használatához mindenképp kapcsoljuk a „Zoom Torque” kapcsolót „S” állásba!

A külsőségek és funkciók átbeszélése után lássuk, mire képes optikailag a műszer! Ezt megelőzően még a képstabilizátor hatásfokára voltam kíváncsi:

Kattints!

Nekem személyesen 1/20 mp-et sikerült még megfognom 600 milliméteren; a képen is látható 1/10 mp-es expozíció már kissé bemozdult, de ez is emberfüggő, ráadásul egy monopod beiktatásával még a hosszabb záridők is összejöhetnek stabilan!

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | S a teljes gyújtótávolsági tartományban enyhe párnatorzítást mutat, ami egyébként is jellemzője a teleobjektíveknek. Valós témák fotózásakor egyáltalán nem vettem észre a jelenséget.

A fókuszlégzés jelen van, 150 mm-en erőteljesebb, mint 600 mm-es állásban. Bár kétlem, hogy sokan kifejezetten filmfelvételre szeretnék majd használni a Sigma újoncát, de ha mégis, érdemes odafigyelni fókuszhúzáskor a látómező változására!

Kattints!

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | Sports nem parfokális: a 150 mm-en élesre állított kép a zoomolás során egyre életlenebbé válik, ahogyan haladunk a 600 mm-es végpont felé.

Jó hír, hogy zoomolás közben csupán minimális mértékben mászik el a téma, így csak ritkán (elsősorban kritikus témáknál) kell majd újrakomponálni a képet.

Külön a peremsötétedésről nem készítettem tesztképeket, mivel a képminták úgyis megmutatják majd a jelenség mértékét. A becsillanások általában a nagylátószögű objektíveket érintik hatványozottan, a telefotózás kevésbé érzékeny erre a jelenségre. Ennek ellenére azért kipróbáltam, hogy mi történik akkor, ha szinte belefotózok a Napba. Erre tessék!

Értékelés

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | Sports minden túlzás nélkül egy igazán remek szuper-telefotó zoomobjektív, aminek nem csak igényes amatőrök, hanem még a profik is örülni fognak! Masszív felépítése ellenére könnyű és viszonylag kicsi (kategórián belül, persze), hihetetlenül hasznos funkció a tolózoom, az időjárás viszontagságai sem tesznek keresztbe neki, gyors és pontos az autofókusza (Sony A7 III vázzal próbálva), a képélesség kategórián felüli, színhibáknak nyomát se látni, a bokeh pedig kellemesen lágy. A full frame szenzoros MILC vázakra tervezett optika a Sigma telekonvertereivel is használható, így akár 1200 mm-re is megnyújthatjuk a gyújtótávolságot. A cikk címe pedig ne vezessen félre senkit: a Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | S nem csak természetfotósoknak, hanem fotóriportereknek és sportfotósoknak is jó szolgálatot tehet! Bruttó 520 000 forintos ára sem mondható túl magasnak, szóval, tőlem jár neki a „Kedvenc” biléta!

Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | Sports

A Sigma 150-600 mm F5-6.3 DG DN OS | S objektívet a gyártó hazai forgalmazójától kaptam tesztre. A lencserendszer paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...