Objektívek állagmegőrzése – így csinálod jól!

Az objektívek általában fontosabbak, értékesebbek, mint a digitális fényképezőgép, amire rácsavarjuk, hiszen több, többféle vázat, vázgenerációt is kiszolgálhatnak az évek során. Nem csoda hát, hogy sokan minél jobb állapotban szeretnék megőrizni kedvenc optikáikat. Hogyan tarthatjuk hát meg az újszerű állapotot? Íme, pár tanács, ami segíthet:

1. Az elektronikus érintkezők

Főleg azoknál az objektíveknél fontos az elektronikus érintkezők felületének tisztán tartása, amelyeket gyakran cserélünk a fotózás során. Időnként érdemes izopropanollal (avagy izopropil-alkohollal) átitatott, szöszmentes, antisztatikus kendővel óvatosan áttörölni az érintkezőket, hogy a jelátvitel váz és objektív között zavartalan maradhasson, és a korrózió ne jelenjen meg.

2. Szigetelés

A legtöbb profi objektív időjárásálló szigeteléssel van ellátva, s ezek általában nem igényelnek (a fotós általi) különösebb karbantartást, pár évente mégis érdemes szakszervizben átvizsgáltatni ezeket. A bajonettet körbeölelő gumigyűrűt viszont a felhasználó maga is megtisztíthatja, ápolhatja: miután körtepumpával eltávolítottuk az apró porszemcséket, mutatóujjunkkal nagyon (!) vékonyan „leheljük át” szilikonzsírral. Akkor csináltuk jól, ha a művelet végén szinte nem is érezni a kenőanyag jelenlétét a gumin.

3. Frontlencse

A környezeti tényezőknek az objektív frontlencséje van leginkább kitéve, s bár az idők során számos teszt bizonyította, hogy még pár nagyobb koszdarabka sem fogja láthatóan lerontani a kép minőségét, érdemes tisztán tartani ezt az üvegfelületet is. Sőt! Azonban a tisztítást soha ne végezzük szárazon, de ne is leheljünk rá a lencsefelületre (a lehelet savas lehet, ami megtámadja a lencsebevonatot) – ha szárazon áttöröljük a felületet, az apró porszemek összekarcolhatják azt, s az esetleges zsíros, olajos piszok szétkenődik a felületen. Első lépésként tehát kézi körtepumpával fújjuk le a port a felületről, majd speciális, nedves optikai tisztítókendővel töröljük át a lencsetagot. Az áttörlés során belülről kifelé haladva körkörös mozdulatokat végezzünk, s ha szükséges, friss tisztítókendővel ismételjük meg a folyamatot. Semmiképp ne használjuk pólónk anyagát!

4. A tubus, a vezérlőgyűrűk

Az objektív tubusáról elég igény szerint időnként lefújni a port (körtepumpa a patikából), a vezérlőgyűrűket pedig enyhén nedves (épp hogy csak érezni lehessen a nedvességet), nem szöszölő kendővel töröljük át. A gyűrűket ne kenjük be szilikonnal, se más „ápolóanyaggal”, mert az a kezelhetőségüket hátrányosan befolyásolhatja.

+1: Kedvenc objektívünk állaga egyértelműen akkor őrizhető meg a legjobban, leghatékonyabban, ha azt ki se emeljük gyári csomagolásából! Vásárlás után tegyük a dobozolt terméket egy klimatizált tárolóba, ahol konstans a hőmérséklet és a páratartalom. Ha van rá mód, vákuumkamrában is jól eláll a lencserendszer!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...