Sigma 20 mm F2 DG DN | Contemporary – egy újabb gyöngyszem?

Nem is olyan rég, pont egy hónappal ezelőtt mutatkozott be a Sigma legújabb ultra nagylátószögű lencserendszere, a 20 mm F2 DG DN | C, amit a gyártó L-bajonettel és Sony E véggel kínál full frame szenzoros vázakhoz. A hazai forgalmazónak köszönhetően máris kézbe vehettem az újdonságot, amit a pocsék időjárás ellenére azért sikerült elvinnem egy-két fotós sétára. Lássuk a részleteket!

Az újdonság a Sigma prémiumkategóriás objektívjeinek családját bővíti: az I-sorozat tagjai kompakt méretükkel, magas kivitelezési minőségükkel és nem utolsósorban kiváló képminőségükkel vonzzák magukra a figyelmet. Az Art és a Contemporary I-Series között már olyannyira elolvadt a különbség (már ami a minőséget illeti), hogy igazából a kezdő F-értéken és a szigetelésen kívül nem nagyon lehet őket egymástól megkülönböztetni. A 370 grammot nyomó, 70 x 72,4 mm terjedelmű 20 mm F2 DG DN | Contemporary optikai formulája tizenegy csoportba rendezve összesen 13 lencsetagot tartalmaz, ahol 1 db FLD, 1 db SLD, illetve 3 db aszférikus kialakítású lett.

Csakúgy, mint a többi családtagjához, így a Sigma 20 mm F2 DG DN | C-hez is alaptartozékként jár a napellenző és az igényes kivitelezésű, mágneses fém lencsevédő kupak (LCF62-01M), ami még elegánsabb megjelenést és gyorsabb használatot tesz lehetővé, hiszen nem kell csavargatni, egyszerűen csak „rátesszük a frontlencsére”, az a mágnesességnek köszönhetően „magától” a helyén marad.

A belső élességállításért egy fürgén és némán dolgozó léptetőmotor felel, ami filmkészítés során is megfelelő fókuszálás-élményt garantál. A Sigma újdonsága is kompatibilis a fényképezőgépek képkorrekciós funkcióival (peremsötétedés, geometriai torzítás, színhiba stb.), illetve a gyors fókuszmódokkal, arc- és szemérzékeléssel. A lencsetagok a gyártótól megszokott Super Multi-Layer Coating bevonat mellett az úgynevezett Nano Porous Coating kezelésnek is alá lettek vetve. Ezek csökkentik a becsillanásokat és eliminálják a szellemképek előfordulását, illetve növelik a kontrasztot.

Az objektív tubusán az elektromechanikus élességállító gyűrűn kívül megtalálható még a blendevezérlő, illetve az AF/MF kapcsoló is. Az L-bajonettes változatnál lineáris és nemlineáris fókuszgyűrű működés közül választhatunk. Bár maga a lencserendszer nem rendelkezik az Art család tagjainál alkalmazott időjárás elleni szigeteléssel (lásd fentebb), a bajonett itt is védett, tehát por és nedvesség hátulról, a váz és az objektív között nem juthat be a rendszerbe.

A Sigma 20 mm F2 DG DN | C szintén kompatibilis a gyártó USB DOCK UD-11 dokkolójával, tehát a firmware frissítése, illetve bizonyos paraméterek átállítása, finomhangolása a fotós által is elvégezhető otthona kényelmében.

A kilenc darab, lekerekített alakú lamellából kialakított írisz nyílását F2.0 és F22 közti értékekre állíthatjuk 1/3 FÉ lépésekben. A legkisebb tárgytáv 22 cm lehet, a szűrőmenet átmérője 62 mm, a legnagyobb nagyítási arány 1:6,7-hez. A full frame szenzorokat is kirajzoló optika látószöge 94,5°, ami ideális választássá teszi (a Sigma szerint) kreatív fotózáshoz, utazásaink megörökítéséhez, tájképeléshez, esküvők és rendezvények fényképezéséhez, családi fotókhoz, vagy akár természetfotózáshoz.

Méreténél és tömegénél fogva a Sigma 20 mm F2 DG DN | Contemporary remekül illeszkedik akár a kisebb vázakhoz is, de a próbák során használt Sony A7 III gépen is nagyon kellemes társnak bizonyult.

Nos, a külsőségek kivesézése után lássuk, hogyan teljesített optikailag a Sigma legújabb gyöngyszeme!

A hordótorzítás mértéke nem kolosszális, de van egy pici bajusz az optika rajzolatában. Egyelőre nincs profilja a jelenlegi Adobe Camera RAW beépülő modulban, de akit zavar a torzítás, még így is könnyen kihúzhatja manuális egyengetéssel. Ha pedig bekapcsoljuk a fényképezőgép saját korrekcióját, akkor a JPEG állományok eleve korrigáltan készülnek el.

A fókuszlégzés már picivel nagyobb mértékű, ezzel a ténnyel a filmkészítőknek, operatőröknek, illetve fókuszhúzóknak kell tisztában lenniük. A látómező a fókusztartomány két végén jól látható mértékben változik.

A peremsötétedés – csakúgy, mint általában az ultra nagylátószögű lencserendszereknél – a Sigma 20 mm F2 DG DN | C esetében is jelen van. F5.6-tól mértéke konstanssá válik, egészen F22-ig nem változik a kiterjedése.

Kattints!

Az objektív nagyon jól korrigált optikájának és a bevonatoknak is köszönhetően csekély színhibát mutat oldalirányban, de a hosszanti CA is csupán pár pixel kiterjedésű teljesen nyitott blende mellett. F2.5-re rekeszelve már ez is eltűnik.

Ha nem használunk Napellenzőt, a becsillanások extrém helyzetben (laborban) látszódnak, de a való világban igen csekély az előfordulási esélyük.

Kattints!

A Sigma 20 mm F2 DG DN | Contemporary képélessége és kontrasztja nagyon jó: a kép közepe F2.5-től hozza a maximumot, míg a sarkokban F4.0 körül már tökéletes eredményt kapunk. A sarkokban tapasztalható képminőség jórészt a peremsötétedés miatt lágyabb egy leheletnyivel, mint amit középen látunk. A képmintákat ide töltöttem fel.

Kattints!

Értékelés

Csakúgy, mint a 24 mm F2 DG DN | Contemporary, vagy a 35 mm F2 DG DN | C, a Sigma 20 mm F2 DG DN | Contemporary is magasan az elvárások fölött teljesített! Rajza éles, kontrasztos, gyakorlatilag mentes a színhibáktól, a peremsötétedés mértéke sem veszélyes, és bónuszként a hátteret is szépen „keni”. Ok, az élességállítás lehetne egy picivel pergősebb, „tapadósabb”, de ez a gyújtótávolság amúgy sem a „versenylovakról” szól, sokkal inkább a táj- és épületfotózás jut eszembe, ha felcsavarom a vázra. A geometriai torzítással együtt lehet élni, s ha eljön majd az új ACR, akkor nagy valószínűséggel már kész képkorrekciós profilt is kapunk a nyersfájlok feldolgozásához, szóval ezt a jelenséget is kipipálhatjuk. Bruttó 250 000 forintos ára nagyon jól eltalált; a három „efkettes” Sigmával rosszul nem járhatunk! Szóval, ez egy újabb gyöngyszem a japán gyártó kínálatában? Igen! Ez a lencserendszer tőlem most aranyat kap, igazi „Kedvenc” lett!

Sigma 20 mm F2 DG DN | Contemporary

A Sigma 20 mm F2 DG DN | Contemporary objektívet a márka hazai képviseletétől kaptam bemutatóra. A termék adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...