Ez az érdekes elképzelés lehelhet új életet filmes fényképezőgépekbe

Ne dobd el, ne add el, ne adj túl rajta! A filmes fényképezőgépek (főleg a kompaktok) mára szinte teljesen kihaltak, csupán egy maréknyi megszállott tartja életben a vegyszergőzös fürdőszobák emlékét (dörzsölik is a markukat páran, akik méregdrágán kínálnak még filmet ezekbe a gépekbe). Most azonban, hogy világszerte chiphiánnyal, alkatrészhiánnyal, nyersanyaghiánnyal kell nap mint nap szembenéznünk, és az árak olyan sebesen szöknek az égbe, hogy elszédülünk, ha csak rákeresünk egy-egy új digitális csodára, új értelmet kapnak a régi masinák. Az egyik legújabb ötlet a „DiGi Swap” névre hallgat, aminek ötletgazdája a közösségi finanszírozással szeretné megvalósítani álmát, hogy a régi „vasak” feltámadhassanak.

Kép forrása: DiGi Swap kickstarter.com

Ha minden jól megy, már nyár végére megvalósulhat az első széria legyártása, amivel a régi filmes vázakat „digitálissá” alakíthatnánk. Korábban is találkozhattunk már vadabbnál vadabb eszközökkel (volt olyan szenzoregység is, amit a filmkazetta helyre kellett bepattintani), de azok vagy nagyon drágák, vagy nagyon gyér (kép)minőségűek voltak, illetve a kettő kombinációja. A DiGi Swappal lényegében az okostelefonok képminőségét produkálja, mutatom is, hogy hogyan:

„Egyszer, amikor épp nosztalgikus kedvemben voltam, egy filmes Hasselblad fényképezőgép keresőjén keresztül készítettem egy fotót a telefonommal, aminek meglepően jó lett az eredménye. Lényegében ekkor született a DiGi Swap ötlete, még 2021-ben.” – mondta a rendszer feltalálója. Innentől már gondolom sejtitek, miről van szó: a DiGi Swap egy olyan szabadalmaztatott adapter, amivel okostelefonunkat rácuppanthatjuk egy filmes vázra. Az adapterhez jár egy alkalmazás is, ami érzékeli a beeső fény mennyiségét, szóval használhatjuk a fotógép vezérlőit is!

Sajnos, a DiGi Swap megnöveli a fényképezőgép terjedelmét és tömegét, de a valamit valamiért elvének itt is érvényesülnie kell, nincs ebéd főzés nélkül. A DiGi Swap működik számos Canon, Contax, Leica, Minolta, Nikon, Olympus, Pentax fényképezőgéppel, igaz, a Leica masináihoz egy plusz adapterre lesz szükségünk.

„A DiGi Swap rendszer nem azért készült, hogy bátorítsa az embereket a digitális gépek használatára. Célunk a termékkel az, hogy megóvjuk, megtartsuk a filmes gépeket azáltal, hogy lehetővé tesszük használatukat a digitális érában is.” – szép szavak. A DiGi Swap további hátránya, hogy jelenleg csak az Apple iPhone okostelefonok egy csoportjával kompatibilis, szóval egyelőre nincs Androidra fejlesztett variáns. Ráadásul nem is mondható olcsónak a szett, mivel 192 dollárt kér érte a fejlesztő a támogatóktól, sőt, ha a termék majd a boltokba kerül, ott háromszor ennyit kell majd érte fizetni annak, aki romantikázni akar a nagyfater pókhálós Canonjával. Szóval, ha érdekel a dolog, kattints ide.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...