Optikai zoomot is kínál a Sony új mobiltelefon zászlóshajója

A Sony Xperia 1 IV okostelefon igen érdekes lett képalkotás szempontjából: igazi optikai zoommal, 4K @ 120 fps HDR videóval, három hátlapi kamerával kényezteti tulajdonosát. A készülék három hátoldali kameramodulja mind 12 MP-es natív felbontást kínál, ám más-más méretű Exmor RS képérzékelők végzik dolgukat eltérő optikával szerelve. A 16 mm F2.2 optika például egy 1/2,5”-os lapkára rajzol, míg a fő kamera egy ekvivalens 24 mm-es lencserendszerrel van szerelve, ami F1.7-ről indul és egy 1/1,7”-os érzékelőre vetít (ennek a modulnak optikai képstabilizátora is van). A hármas igazi ékköve azonban az a modul, amiben egy 1/3,5”-os képszenzor található, hiszen erre rajzol az a stabilizátoros zoomobjektív, aminek ekvivalens tartománya 85-125 mm közé esik (kezdő F-értékek F2.3 és F2.8).

Kép forrása: Sony

A valósidejű autofókusz és valósidejű követőfókusz álló- és mozgóképek alatt egyaránt elérhető csakúgy, mint a személyfelismerés és -követés. Ezeket a funkciókat egyébként a Sony 3D iToF érzékelője, valamint a mesterséges intelligencia támogatja. A MI a megfelelő fehéregyensúly megalkotását, és az élethű színleképzést is segíti. A Sony Xperia 1 IV maximális (natív) felbontásában, fényméréssel és autofókusszal akár 20 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre is képes (mindhárom modul esetében). A gyártó nem feledkezett meg az előlapi kameráról sem, ezt is érintik a fejlesztések. A szelfi kameramodul 12 MP-es Exmor RS szenzorral van felszerelve, aminek mérete is nagyobb az elődmodellben találhatóénál.

Kép forrása: Sony

A 4K @ 120 fps HDR videó mellett újdonság az is, hogy a készülékkel élő műsorközvetítést hajthatunk végre a Videography Pro alkalmazás használatával. Minden további kiegészítő nélkül közvetlenül sztrímelhetjük videónkat YouTube-ra és a többi közösségi platformra. A telefon egyébként 6,5”-os OLED kijelzővel van szerelve, aminek képaránya 21:9, felbontása 4K, képfrissítése 120 Hz (az elmosódás-csökkentés és az érintésérzékelés 240 Hz-en működik). Állítólag ez a kijelző a Sony legnagyobb fényerejű 4K HDR OLED panelja, ami kb. 50%-kal fényesebb, mint az elődmodellé. A megfelelően magas minőségű hangképzést a Dolby Atomos technológia garantálja; külön öröm, hogy a gyártó a 3,5 mm-es aljzatról sem mondott le. A beépített hangszóróval a 360 Reality Audio hangok is lejátszhatók, ami különleges térérzetet nyújt.

Kép forrása: Sony

A Sony Xperia 1 IV okostelefonban a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 mobil platformja tevékenykedik; 12 GB RAM, 512 GB tároló és egy microSD foglalat várja, s fogadja fájljainkat. 5G, WiFi 6E, IP65/68 szigetelés, Corning Gorilla Glass Victus és hasonló nyalánkságok indokolják az 1600 dolláros árat. A készüléket viszont majd csak ősztől, szeptembertől vásárolhatjuk meg. (Címlapi kép forrása: Sony)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...