Ez a fényképezőgép jelenleg a világ legdrágábbja – nem hiszed el, mennyit fizettek érte!

Amíg te hónapról hónapra élsz, és az évi 30 nap szabadságod alatt legfeljebb a Járda-szigetekig jutsz el, vannak olyan emberek, akik képesek kiadni egy „haszontalan darab fémért” 5,76 milliárd forintot! A 40. Leitz Photographica Árverésen Oskar Barnack saját nullszériás Leica fényképezőgépe került kalapács alá. Az árverők 2,2-3,3 millió dollárt (847-1275 millió forintot) vártak érte, de ehelyett is rekordösszegért tudták értékesíteni a készüléket: 14,4 millió eurót, avagy kb. 15 millió dollárt utalt valaki a gépért!

Kép forrása: Leitz Photographica Auction

De lássuk, mitől is olyan különleges ez a készülék: 1923-ban, azaz még két évvel azelőtt, hogy Barnack útjára indította volna a Leica I-et, összesen 23 prototípus létezett a Leica-0-ból. A 23 darabból állítólag csak 12 darab maradt fenn, szóval eleve egy igen ritka fényképezőgépről van szó. Ráadásul a most elárverezett fotómasina egy különleges példánya ennek a nullszériának: ez volt a Leica alapítójának, Oskar Barnacknak a saját gépe! Oskar Barnack neve bele van gravírozva a kereső tetőlemezébe.

Barnack gépe 1960-ig a család tulajdonában maradt, majd eladták egy amerikai gyűjtőnek. A készülék mellé járt az eredeti, bőrből készített lencsevédő kupak, illetve egy gravírozott kupak. A fényképezőgépre egy 50 milliméteres, F3.5-ről induló optika van felszerelve; a 105-ös gyári számot viselő vázon még az „Ernst Leitz” felirat olvasható Leica helyett. Bár az aukció legértékesebb darabja ez a fotógép volt, a 40th Leitz Photographica Auction árverésen további 400 váz és objektív került kalapács alá. A teljes katalógus itt tekinthető meg, míg az aukción elért árakat itt olvashatjuk el. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...