Újabb komoly firmware frissítést kapott a Nikon Z 9!

A Nikon nagyon komolyan veszi a termékgondozást, ezért nem csoda, hogy a zászlóshajójuk kiemelt figyelmet kap a fejlesztőmérnököktől. A most kiadott vezérlőszoftver a 2.1-es számot viseli és elsősorban az autofókusz működését hivatott tovább javítani – persze, más fontos módosítások sem maradtak ki a fejlesztésekből, ezek az alábbi listában olvashatók (Nikon magyar weblapját idézem):

  • Az f2 Egyéni beállításban [Egyéni vezérlők (fényképezés)] elérhető, a fényképezőgép vezérlőgombjaihoz hozzárendelhető funkciók köre kibővült a [Nagy frekvenciájú vibrációcsökk.] beállítással. További tájékoztatást a Supplementary Firmware Update Manual (Kiegészítő útmutató firmware frissítéséhez) dokumentumban talál.
  • Az automatikus élességállítás mostantól hatékonyabban követi nyomon a kisebb témákat.
  • Az automatikus élességállítás mostantól pontosabban állít élességet a szem-/arcérzékelő AF funkcióval érzékelt emberi portrétémákra, amikor az [Élességállítási mód] menüpontban a [Folyamatos AF] beállítás van érvényben.
  • Megoldottuk azt a problémát, amelynek következtében a fényképezőgép a háttérre állított élességet abban az esetben, amikor az [AF mező mód] az [Egypontos AF], a [Dinamikus AF mező (K)] vagy a [Dinamikus AF mező (Kö)] értékre volt állítva, illetve amikor a felhasználó [1×1] méretű egyéni élességállítási mező mellett a [Széles mezős AF (C1)] vagy a [Széles mezős AF (C2)] lehetőséget választotta.
  • Mostantól hatékonyabban működik a rázkódáscsökkentés felfelé vagy lefelé mutató fényképezőgéppel végzett pánozás közben, amikor a [Rázkódáscsökkentés] funkció [Ki] értéktől eltérő beállítása van érvényben.
  • Az alábbi problémákat küszöböltük ki:
    – Amikor a felhasználó egyes Z-bajonettes objektívek használata során az [Élesség] lehetőségre állította az a1 Egyéni beállítást [AF-C prioritás kiválasztása] miközben az [Élességállítási mód] [Folyamatos AF] beállítása volt érvényben, a fényképezőgép esetenként éles témánál is letiltotta a zárkioldást.
    – F-bajonettes objektív használata során M és A módban nem lehetett kiválasztani az f4 Egyéni beállítás [Vezérlők rögzítése] [A rekesz rögzítése] menüpontját.
    – Rekeszállító gyűrűvel és csatlakozókkal felszerelt F-bajonettes objektív rögzítése esetén nem állt rendelkezésre az [Aktuális beállítások mentése] funkció, amikor a felhasználó az f2 Egyéni beállítás [Egyéni vezérlők (fényképezés)] [Felvételkészít. funkciók betöltése] menüpontját hozzárendelte az egyik vezérlőgombhoz.
    – Esetenként nem került alkalmazásra az automatikus torzításvezérlés a [FÉNYKÉPEZÉS MENÜ] [Automatikus torzításvezérlés] menüpontjának [ON] beállításával készített képeken.
    – A fényképezőgép nem ismerte fel a Picture Control Utility 2 Mac kiadásának használatával memóriakártyára mentett egyéni Picture Control beállításokat.
    – A felvételkészítési funkciók betöltése néha nem várt módon módosította az expozíciót, amikor:
    ▸ az ISO érzékenység értékét a felhasználó rögzítette M módban,
    ▸ az [Expozíció kezelése ki] lehetőségtől eltérő beállítás volt érvényben a b7 Egyéni beállításban [Expo. megtartása a rekesz vált.], és
    ▸ a [Felvételkészít. funkciók betöltése] vagy a [Felv.kész. funkciók betölt. (tartás)] funkciót hozzárendelték egy vezérlőgombhoz az f2 Egyéni beállításban [Egyéni vezérlők (fényképezés)], és egyik esetben sem került kiválasztásra a [Fényképezés mód] (vagy csak az M mód került beállításra), és nem jelölték ki a [Záridő], a [Rekesz] és az [ISO érzékenység beállítása] pont egyikét sem.
    – Amikor a [Felvételkészít. funkciók betöltése] vagy a [Felv.kész. funkciók betölt. (tartás)] funkciót hozzárendelték egy vezérlőgombhoz az f2 Egyéni beállításban [Egyéni vezérlők (fényképezés)], a témafelismerés nem az elvárt módon működött, ha az [AF témaérzékelési beállítások] vezérlőgombbal előhívott beállítása eltért a [FÉNYKÉPEZÉS MENÜ] [AF témaérzékelési beállítások] menüpontjában érvényben lévő beállítástól.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...